Search for:
spinner

Uitgelicht: Afrikaanse feestjes met Mariama

za 12 dec 2020

In 2020 maakten we ook een hoop mooie programma’s rond muziek die elders in de wereld overal te horen is, maar niet op Nederlandse zenders. Zoals Mariama, elke derde vrijdag van de maand tussen 20 en 21 uur. Een programma vol Afrikaanse muziek, samengesteld door expert Kees Schuil.

De muziek die hij uitkiest voor Mariama, is Afrikaanse muziek voor feestjes, vaak gespeeld door dansbands die in de stad komen optreden, in een gelegenheid met een soort podium en stoeltjes en tafeltjes. Waar je entrée betaalt, aan een tafeltje gaat zitten en luisteren en dansen.

Francofoon en Anglofoon
Vooral in West-Afrika is er verschil tussen francofone en anglofone landen. In francofone landen is “Pacheco” (= Salsa) muziek populair, in Ghana en Nigeria niet. Ook de Congo-muziek (soukous) is populairder in francofone dan in anglofone landen. Maar dat genre wordt wel weer gewaardeerd en ook geproduceerd in landen als Kenia en Botswana. Een apart verhaal is de muziek uit Zuid-Bénin, Zuid-Togo en het zuiden van Volta Region in Ghana. Door hun speciale ritmes en manier van zingen, is deze muziek vooral populair in het eigen gebied. Ook in Europa werd de muziek van bijvoorbeeld Poly-Rythmo uit Bénin voornamelijk populair door het spelen van Afrofunk. In Nigeria bestaan verschillende stijlen. Bekend is de Afrofunk (of Afrobeat) van Fela Kuti en zijn zoons, nagevolgd door bands in Ghana.  Maar er is ook de Jujumuziek (heeft niks te maken met juju = tovenarij, Engels woord voor vodou, of fetish), met als bekendste zanger King Sunny Ade. Dit is typisch muziek van het Yoruba volk. Dan is er de Nigeriaanse Highlife, die sterk lijkt op de Ghanese highlife, maar ook de Igbo Highlife, met als bekendste zanger Prince Nico Mbarga.

Wie zou iedereen moeten kennen?
‘Prince Nico Mbarga heeft liedjes gemaakt die over de hele wereld populair zijn geworden, zoals “Sweet Mother”. Er zijn zelfs meer LP’s van gemaakt dan ooit van een Beatle-liedje. Dus iedereen zou deze naam moeten kennen. Verder heeft Franco, uit Congo-Kinshasa, meer dan 100 LP’s en vele EP’s geproduceerd, al is er geen nummer dat buitengewoon populair is geworden. Uit Sénégal kent iedereen natuurlijk Youssou N’Dour en uit Mali Salif Keita,

Mariama, elke derde vrijdag van de maand tussen 20 en 21 uur.