spinner

Zwanenzang van Orlando di Lasso

do 9 mrt 2023
Thema: Oud
Genre: Renaissance
Componist: Orlando di Lasso

Vanaf 30 maart zenden we in drie afleveringen van Documento de miniserie ‘De zwanenzang van Orlando di Lasso’ uit. Centraal hierin staat de driedelige madrigalencyclus ‘Lagrime di San Pietro’ van Orlando di Lasso (ca.1532-1594).

Vlak voor zijn dood schreef de van oorsprong Belgische componist de ‘Lagrime di San Pietro‘. Het wordt dan ook wel zijn zwanenzang genoemd; hij was toen 62 jaar oud. Op dat moment leed hij, volgens zijn vriend en hofnatuurkundige, aan melancholia hypochondrica. En zijn vrouw schreef in een brief dat Lassus leed aan hallucinaties.

De ‘Lagrime di San Pietro‘ is een driedelige cyclus van 20 geestelijke madrigalen en een afsluitend motet. In deze driedelige miniserie eindigen we elke aflevering met een deel uit deze cyclus. En verder besteden we aandacht aan ander werk van deze begaafde componist die aan het einde van de renaissance al veel ruimte gaf aan expressie, die uiteindelijk bepalend zou worden voor de barok.

De eerste aflevering op donderdag 30 maart start met het Stabat Mater van Di Lasso. Dit werk wordt uitgevoerd door Westminster Cathedral Choir olv. Stephen Cleobury.┬áHet Huelgas Ensemble olv. Paul van Nevel staat garant voor de uitvoering van de ‘Lagrime di San Pietro‘.

 

Uitzendingen: