Search for:
spinner

11 januari in Concertzender Live: Daby Touré & Menecas Costa

wo 9 jan 2008

Opnames die we maakten tijdens de 1ste editie van Amsterdam World op 17 november 2008 in de Grote Zaal van het Muziekgebouw a/h IJ.


Daby Touré: als kind speelde Daby Touré stiekem op de gitaar van zijn vader en luisterde hij op de radio naar Bob Marley, Dire Straights en Stevie Wonder. Zijn vader wilde er niets van weten dat de kleine Daby – die opgroeide in Mali en Mauritanië – van muziek zijn beroep zou maken. Maar toen vader Touré zijn achttienjarige zoon meenam naar Parijs was er geen weg meer terug: Daby Touré raakte verslaafd aan de levendige jazz-scene van de Franse hoofdstad met muzikanten als Joe Zawinul en Pat Metheny. Met zijn neef Omar experimenteerde Touré – volledig autodidact – in Parijs op de grens van jazz en Afrikaanse muziek. Al gauw viel zijn talent op en nu, na twee platen bij het label van Peter Gabriel, is Daby Touré een gevierd internationaal artiest. Zijn sterke composities zijn het beste te omschrijven als Afrikaanse pop. De fluwelen stem en grote muzikaliteit van deze singer-songwriter maken van hem een aimabel en charismatisch vertolker.
Manecas Costa
Manecas Costa: Gitarist, liedjesschrijver en zanger Manecas Costa was al jong bekend in zijn geboorteland Guinee Bissau. Costa (1976) was vooral geliefd om zijn sociaal geëngageerde teksten in een door interne conflicten geteisterd land. Toen hij in 1990 naar Lissabon vertrok – vanwege weer een burgeroorlog – kreeg hij algauw een plek als gitarist in de band van Angolese ster Waldemar Bastos. Daarna ging het snel met Costa. In zijn eigen composities – prachtige ballades en sprankelende, sensuele gumbe-ritmes – zingt hij in het Bissau Creools over migratie, corruptie en oorlog, zijn jeugd, zijn gestorven tweelingzusje, de liefde en natuurlijk ook de schoonheid van zijn geboorteland. Zijn sublieme gitaarspel, karakteristieke stem en gepassioneerde performance maken van Manecas Costa een zeer geliefd en gewaardeerd muzikant.

Tweede uitzending: klik hier!
Opnametechniek: Anton van Halderen & Arjan van Asselt
Productie: Rolf Buijs
Samenstelling: Rolf Buijs
Concertzender Live, vrijdag 11 januari, 20.00-21.30