Search for:
spinner

1985 – live opnamen van tenorist Joe Henderson vanuit de Village Vanguard

di 1 dec 2020
Thema: Jazz

zaterdag 28 november 2020, 14:00 uur, Joe Henderson live in triobezetting

In 1986 verschijnt op Blue Note ‘The State of the Tenor’ van saxofonist Joe Henderson. Henderson speelt hier met bas en drums – dus zonder piano of ander akkoordinstrument. In deze ongebruikelijke triobezetting, waarbij de leider een extra sterke spotlight op zich gericht krijgt, was Sonny Rollins hem dertig jaar eerder voorgegaan – met indrukwekkend resultaat. Henderson hier dus ook in de Village Vanguard, én eveneens voor Blue Note. Een challenge!

Joe Henderson komt op in de jaren ’60. Hij is op enkele tientallen Blue Note albums te horen, waarvan vijf onder eigen naam. Hij werkt samen met leiders als Horace Silver, Lee Morgan, Kenny Dorham, Herbie Hancock en Andrew Hill.

In 1985 zit jazzcriticus Stanley Crouch in de Village Vanguard. Op het podium Joe Henderson met een kwartet, waarin Ron Carter op bas en Al Foster op drums. Crouch veert op bij de passages waarin de pianist er het zwijgen toe doet. Zo ontstaat bij hem een idee: Henderson met alleen bas en drums, live in de Village Vanguard, voor Blue Note Records. Zowel Henderson als Blue Note zien er wat in.

Aan de voorbereidingen wordt uiterste zorg besteed, zowel aan de selectie van het repertoire als het geschikt maken van de stukken voor de kale triobezetting. Na repetities volgt een definitieve lijst van stukken – werk van Charlie Parker tot en met Sam Rivers, én van Henderson zelf.

Het eindresultaat krijgt al snel de status van classic.

Dit programma is hier terug te luisteren.