Klankenstapper | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

Klankenstapper

vr 9 feb 2007 19:00 uur

Smyrneika is een Klein Aziatisch/Griekse muziekstroming welke in het begin van 1900 heel populair was in Istanbul en Smyrna (het huidige Izmir). Het is een unieke mix van oosterse en europese muziek. Na de Klein Aziatische catastrofe in 1922 zijn meer dan een miljoen Turkse Grieken naar het vaste land van Griekenland gevlucht. Daar groeide de Smyrneika uit tot de Rembetiko dat gezien wordt als de bakermat van de populaire Griekse muziek.

In steden als Athene en Piraeus kreeg de smyrneika populariteit alhoewel gezien als de muziek van sociale verschoppelingen. Veel van de liedjes bevatten provocatieve teksten en scherp sociaal-politiek commentaar. Deze zogenaamde tweede golf eindigde in 1937. Dictator Ioannis Metaxas censureerde alle liedjes met anti-nationale teksten en met oriëntaalse melodieën. Verscheidene muzikanten emigreerden naar de Verenigde Staten. Daar speelde ze in nachtclubs en ze brachten ook platen uit bij grote platenmaatschappijen. Op deze manier behielden ze de Klein Aziatische traditie en verrijkten ze deze ook door elementen te lenen uit populaire muziek van die tijd.
In deze aflevering van Klankenstapper beginnen we in 1907 en trekken we via Smyrna en Istanbul naar Athene te eindigen in 1339 te New York.
Deze prachtige opnames zijn afkomstig van 78 toerenplaat en na twintig jaar research, compilatie en restauratie uitgebracht in een mooi verzorgde 3cd-box door Falireas Productions http://www.falireas.com

close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan