Search for:
spinner

Schotland

vr 6 jun 2008

Op de hoes prijkt een prachtig, overwegend groen uitgevallen foto van het hart van de stad Edinburgh, Schotland. Links staat het kasteel fier op Castle Rock, rechts het monument voor de schrijver Sir Walter Scott. Oh, wat zullen de harten van Schotten sneller kloppen bij dit aanzien, moet de Londonse platenhoesontwerper hebben gedacht. Dat er iets als een rivaliteit tussen de inwoners van Edinburgh (Edinbuggers) en Glasgow (Weegies) bestaat, was blijkbaar niet bij hem of haar bekend. En laat nou meester folk zanger "Big Daddy" Alex Campbell nou uit Glasgow komen…
Affijn, de muziek op de LP is in ieder geval van heel Schotland. Campbell brengt een aantal traditioneel liedjes die wereldwijd bekend zijn, zoals "Will ye no come back again", maar ook minder bekende.
Campbell’s familie komt oorspronkelijk uit de Hebrides, de eilanden aan de westkust van Schotland. De familie verhuisde naar Glasgow, waar Alex in 1925 werd geboren. Veel tijd kon hij met zijn familie niet doorbrengen, want zowel beide ouders als beide zusjes overleden aan tuberculose toen hij erg jong was. Hij verbleef een tijd in een weeshuis totdat zijn grootmoeder de zorg voor hem op zich nam. Als tiener, tijdens de Tweede Wereldoorlog, kwam hij in contact met Amerikaanse soldaten die gestationeerd waren in Schotland. De liedjes die deze mannen zongen wekten zijn interesse, en toen hij na een mislukte studie aan de Sorbonne in Parijs als straatmuzikant begon, zong hij liedjes uit Schotland, maar ook van Leadbelly.
In de jaren vijftig werd Campbell één van de lichten van de folk music revival die London beleefde. Maar hij bleef trouw aan het idee dat hij, naast traditioneel folk muziek uit Schotland, ook muziek uit allerlei landen "mocht" zingen. Spirituals, ditties, blues, ballads – als hij het mooi vond, zong hij het. Campbell werd ook wel eens The Rambling Scottish Cowboy genoemd om zijn liefde voor Amerikaanse cowboy liedjes en zijn nomadisch bestaan. Hij trad overal op in Europa, en charmeerde het publiek met zijn grappige verhalen en mooie stem. Na vele omzwervingen is hij uiteindelijk in Denemarken beland. De drank, die hem soms te lief was, is hem toch niet fataal geworden zoals velen wel eens vreesden. De keelkanker die hem zijn stem ontnam evenmin. Nee, in januari 1987 stief hij aan tuberculose. Die ziekte heeft de hele familie omarmd.