Search for:
spinner

Metamorfosen: Zang en Dans uit Noord Griekenland (1928-1958)

do 31 jul 2014
Thema: Wereld

In Metamorfosen vrijdag 1 augustus tussen 17:00-18:00 uur aandacht voor Demotische muziek uit Epirus: Noord-West-Griekenland met opnamen gemaakt tussen 1928 en 1958. 

Demotische muziek uit Griekenland, dat wil zeggen: zang en dans van het Volk en het Dorp, presenteert zich grotendeels als een rustieke tegenhanger van delaiki of stedelijke populaire muziek zoals rembetika. Wat melodieuze uitingen uit Epirus: Noord-Griekenland, verschillend maakt van vrijwel alle andere demotische muziek is haar oorspronkelijke intensiteit en haar Chtonische en communale eigenschap. De melodieën, ritmes en teksten  manifesteren zich  als een teken van de overweldigende vruchtbaarheid van het leven, evenals grimmige herinneringen aan de dood …  De muziek viert het leven en rouwt de dood op de verschillende punten waar de twee samenkomen: Chthonios. Communaal omdat veel van deze muziek tevens diende om de deelnemers te genezen en te kalmeren. Ofwel door te luisteren of deel te nemen aan het dansen, de mensen hadden hierbij aandeel in de zeer besloten daad van catharsis als een collectief geheel, en kwamen samen op een hogere plateau van harmonie en vitaliteit. 
 

Intrinsiek pastoraal in haar natuur, is de instrumentale muziek van Epirus vermoedelijk afkomstig van de Sarakatsani, een semi-nomadische populatie die duizenden hectares per jaar afrees om hun schapen te laten grazen. De stukken waren als gereedschap voor het nomadische bestaan. En wat een betere manier om te leven dan om te leren van de kudde, in harmonie met de diepe tonen van het platteland. 

 

Voor volledige informatie kijkt u in de programmagids