De Nacht: Wereld | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

De Nacht: Wereld

za 9 jul 2022 01:00 uur

P U U R : F o l k
Bob Dylan | Zefiro Torna | MISST | Roots | Eléonor | Norma Waterson | Dick Annegarn.

1-
Protestgehuil was Bob Dylans deel toen hij de wereld begon te bestoken met zijn muziek. Hij werd letterlijk weggehoond op het ‘Newport Folk Festival’. Tegelijk is Bringing It All Back Home een van die momentopnamen waarmee de folk/rock muziek in 1965 een radicale verandering onderging. Het betekende daarnaast de grote doorbraak voor Bob Dylan. Het album bevat zowel de opbeurende akoestische folk/rock zoals Maggie’s Farm, Subterranean Homesick Blues en de latere Byrds hit Mr. Tambourine Man.
CD. Bringing it all back home – Bob Dylan. LABEL: Columbia (1998), code: 5123532. VIDEO

2-
Zefiro Torna. Het ensemble neemt ons mee naar een tijdloos universum met een herinterpretatie van de 17e-eeuwse ‘broken consort’ muziek. De melodieën kregen een nieuwe bewerking voor fluit, viool, viola da gamba, violone, harp en luit. De nieuw geschreven muziek draagt sporen van barokmuziek en traditionele muziek uit heel Europa. Ze is nu eens melancholisch, dan weer lichtvoetig en feestelijk, fascineert door haar ingenieuze textuur en nodigt uit ten dans.
CD. Time Crawls – Zefiro Torna. LABEL: Homerecords.be (2020). VIDEO

3-
MISST. Begin zomer 2016 kwamen 5 zangers bijeen om
a capella te zingen. Zo werd MISST geboren: vier ‘Misses’ en één ‘Mister’ die ietwat vergeten folksongs zingen van over de hele wereld. Tijdens een van hun optredens in Italië, groeide een nieuw idee… Een project dat focust op Europese dialecten, waarbij we trouw blijven aan onze vocale, harmonische roots, om te bewijzen dat die tradities niet achterhaald zijn.
CD. A capella zang – MISST. LABEL: -I-C-U-B4-T- (2022), code: cup 8071. Music & Words.nl. VIDEO

4-
Roots. De “wortels” zocht Roots in Ierse en Keltische sferen. Deze groep van 8 muzikanten heeft echter verschillende muzikale achtergronden (folk, jazz, klassiek…). Het is wellicht die symbiose van invloeden die het geluid van de groep uniek maakt. Met een vrij uitgebreid instrumentarium, maakt de groep folkmuziek toegankelijk voor een breed publiek. Traditionals en eigen nummers, opzwepend instrumentaal of harmonieus vocaal, u krijgt het allemaal.
CD. Rewind van Roots. Contact: https://www.roots-music.be/VIDEO

5-
Eléonor. De Belgische groep Eléonor mixt folk, roots, jazz, neoklassiek, fado en pop en weeft het tot prachtige delicatessen onder leiding van de emotionele zang van Elly Aerden. Zij heeft een hang naar de middeleeuwen. Maar ook de traditie van het chanson en wat jazzinvloeden zijn hoorbaar. Het album Vive bevat een verscheidenheid aan instrumenten, waaronder de contrabas, gitaar, piano, drums, oud, accordeon en cello.
CD. Vive – Eléonor. LABEL: -I-C-U-B4-T- (2022), code: cup 8068. VIDEO

6-
Zangeres Norma Waterson werd in 1939 in Hull geboren en werd samen met haar broer en zus wees en opgevoed door hun grootmoeder. Ze begonnen met het spelen van skiffle en vormden toen de Watersons met neef John Harrison en hun opzwepende, eenvoudige vocale harmonisatie, soms zonder instrumentale ondersteuning. Norma Waterson was jarenlang een geroemde vaste waarde in de Britse volksmuziek wiens familiale zanggroep, de Watersons, hielp de heropleving van het genre in de jaren zestig te stimuleren. Norma stierf op 30 januari 2022. Ze was 82.
CD. The definitive collection – Norma Waterson. LABEL: Highpoint (2006), code: HPO 6013. VIDEO

7-
De in Den Haag geboren Dick Annegarn woont al enige tijd in Zuid-Frankrijk, aan de voet van de Pyreneeën. Met enige regelmaat brengt hij Cd’s uit. Zijn eerste plaat dateert al van 1974 en werd meteen een succes. Een succes dat hij enkele jaren later zelf ontvluchtte. Onder de Franse chansonniers wordt hij wel als een bijzondere zanger beschouwd. De teksten van Annegarn laten vaak ruimte voor interpretatie. In een interview voor New Folk Sounds in 2006 zei hij zelf hierover: “Ik hou van suggereren in mijn teksten. Ik schrijf graag in raadsels en rebussen, ik verberg graag wat ik te zeggen heb. De luisteraar moet niet alles op een schoteltje aangeboden krijgen.”
CD. Le meilleur de Dick Annegarn. LABEL: Universal (2006), code: 00731454365925. Polydor, code: 543 6592. VIDEO

Met dank aan:

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan