spinner

Aan de keukentafel met Bach

di 17 mrt 2020
Thema: Oud
Genre: Barok

Vaak ontmoeten we elkaar aan de keukentafel, om samen de week door te nemen en natuurlijk ook alles met betrekking tot ‘Geen dag zonder Bach’.

We bespreken dan nieuwe CD’s die we voor het programma gaan gebruiken, en ontwikkelen nieuwe ideeën. Soms nemen we ook wat teksten op. Het gebeurt allemaal daar aan de keukentafel, thuis bij Govert Jan Bach en uitkijkend over de Gaasperplas. Eén van de oases van Amsterdam.

Regelmatig heb ik in de keuken van Bach enthousiaste verhalen gehoord over de diverse luisterboeken waaraan Govert Jan op dat moment weer mee bezig was. Zo ook heb ik het plan om ‘de Grote Bach Atlas’ te maken vorm zien krijgen. Het bleek een lang proces, dat misschien wel meer dan 4 jaar geduurd heeft voordat de duidelijke contouren van het plan zichtbaar werden. En zo zat ik laatst weer eens aan de keukentafel. Govert Jan was bezig met het koffieritueel. Met z’n oorverdovende koffiemolen. De bel ging en er werd een pakketje afgeleverd. De drukproeven van ‘de Grote Bach Atlas’.

We hebben ze bekeken en echt prachtig! Schitterend artwork en mooie kleuren, een goed verhaal. En vooral, een zo reëel mogelijke weergave van de geografie, de afstanden die Johann Sebastian Bach vaak te voet aflegde tussen belangrijke plaatsen in zijn leven, het ‘establishing landscape’ met de plekken uit het leven van Johann Sebastian Bach in de volle context. Had Teil bij zich moeten hebben! Bladerend door de atlas merk je meteen de enorme passie voor Bach. Een boek om trots op te zijn. Het is gewoon een schitterende uitgave.

‘Kom je ook?’, vroeg Govert Jan.
Uitgeverij Rubinstein had op 21 maart a.s. een boekpresentatie in de Oude Lutherse Kerk aan het Spui in Amsterdam georganiseerd waar Ton Koopman het eerste exemplaar van ‘de Grote Bach Atlas’ in ontvangst zou nemen.
Govert Jan had inmiddels al veel mensen uitgenodigd. We besluiten tot een aankondiging in ‘Geen dag zonder Bach’ om ook luisteraars voor het event uit te nodigen. Inmiddels is vanwege het Coronavirus de boekenpresentatie helaas geannuleerd.
Gelukkig kun je met Bach elke tegenslag verzachten. En dat kan dan nu ook met ‘de Grote Bach Atlas’, die vanaf die datum in o.a. de betere boekwinkel te verkrijgen is!