spinner

Abdelkrim Raïs

do 21 mei 2009

Abdelkrim Raïs – Moroccan Andalusian Music
Een lichtbruine hoes met een tekening van vier mannen die met serieus intens kijkende gezichten hun instrumenten beroeren. Dat moet wel muzikaal spektakel opleveren. Zoals de titel van deze plaat al meld hebben we te maken met Marokkaans Andalusische muziek. Twee lange nummers van iets meer dan 16 minuten. Het eerste nummer heet Touachi Hijaz El Mcherki en is het meest opzwepend, het tweede nummer is Nseraf Keddam Ramal El Maya ingetogener met fraaie vocalen.
Abdelkrim Raïs was een van de voornaamste vertolkers van deze muziek. Hij werd geboren in 1912 in de Marokkaanse stad Fez. Hij heeft de Oud leren bespelen van Mohammed al-Brihi. Daarna stapte hij over op de Rebab (is de Vedel een voorloper van de viool op de achterkant van deze LP zien we een tekening van Abdelkrim Raïs met de rebab) en dirigeerde hij het Al-Brihi orkest. In 1996 overleed Abdelkrim Raïs.
Als toegift hoor je 4 nummers van de magistrale Marokkaans Israïlische joodse zanger Emil Zrihan van diens cd "Ashkelon (Moroccan Mawal)" zoals uitgegeven door Piranha Records in 1998.