Search for:
spinner

Albanië

vr 18 jan 2008

Marcel Cellier is een Zwitserse muziekliefhebber die in de jaren ’60 een radioshow had met aandacht voor muziek uit de Balkan-landen. Gewapend met bandrecorder en microfoon reisde hij rond om nieuwe muziek te ontdekken en op te nemen. Híj is degene die de Roemeense panfluitspeler George Zamfir ontdekt heeft en die ons kennis heeft laten maken met Le Mystere Des Voix Bulgares.
Na 25 jaar geduldig wachten lukte het hem om eind jaren ’70 door Albanië te reizen om daar als één van de eerste ‘veldopnemers’ de traditionele muziek vast te leggen. Dankzij de geo-topografische en politieke isolatie was de traditionele muziek van Albanië tot Marcel’s grote vreugde nog totaal zuiver gebleven. De eeuwenoude tradities leefden nog voort. De muziek volgt oude wetten, toonschalen en complexe ritmes die buiten het bereik van onze westerse notatie vallen. Op deze LP kun je meegenieten van de reis die Marcel Cellier maakte door Albanië. Van de krachtige liederen van de vissers tot de bergherders en hun unieke polyfonische liederen. In 1990 heeft hij voor deze opnames een Grammy Award gewonnen.
Na deze LP kun je ook nog luisteren naar een aantal prachtige liederen en muzikale stukken van Famille Lela De Permet. Deze Albanese muzikale familie heeft in Nederland enige bekendheid genoten (en terecht!) dankzij een optreden die ze gegeven hebben bij het TV progamma Reiziger in Muziek.