spinner

Amsterdam Early Music Day en het laatste Leidse Koorboek

do 2 jun 2016
Thema: Oud

In Concertzender Live van donderdag 2 juni (20.00 uur) zijn concertopnamen te horen van twee bijzondere concerten: de Amsterdam Early Music Day door Seconda Prat!ca en de Leidse Koorboeken, het Laatste Jaar door Egidius Kwartet & College.

Amsterdam Early Music Day

Op 21 maart 2016, de verjaardag van Johann Sebastian Bach, werd in Europa de European Day of Early Music gevierd. Als onderdeel daarvan werd in Splendor in Amsterdam voor het eerst de Amsterdam Early Music Day georganiseerd door het ensemble Seconda Prat!ca.

 

Met als thema de H.I. Storytelling (Historical Informed Storytelling) vonden er verschillende events plaats: een workshop met liederen uit de Iberische Renaissance, een mini-festival met liederen en verhalen, een rondetafelgesprek en een slotconcert door Seconda Prat!ca met een gastoptreden van de stersopraan Claron McFadden. Ook in dit concert presenteerden de cursisten waar ze die dag aan gewerkt hadden.
In Concertzender Live is het grootste deel van het slotconcert met als titel ‘Nova Europa’ te horen.

 

Het laatste Leidse Koorboek
Onze tweede concertopname komt van een concert dat plaatsvond in de Martinikerk te Groningen op 29 mei 2015. Het Egidius Kwartet, het Egidius College en Gregoriana Amsterdam zongen daar muziek uit het 6e en laatste Leidse Koorboek.
De Leidse Koorboeken zijn een zeldzaam testament uit de hoogtijdagen van de Leidse Pieterskerk. Deze enorme boeken werden in de 16e eeuw samengesteld voor het Getijdencollege van die kerk. Ze vormen Europa’s grootste bij elkaar horende, voor één kerk geschreven, verzameling religieuze, polyfone (meerstemmige) muziek.
Van 2010 t/m 2015 heeft het Egidius Kwartet een zorgvuldig samengestelde selectie uit één van de boeken in een grote concertserie ten gehore gebracht én alles op CD gezet.
In september 2016 brengt Egidius in vier concerten de mooiste stukken uit 6 Leidse Koorboeken nog éénmaal tot klinken. Dit is écht het laatste jaar dat er uitvoeringen van de Koorboeken zijn.

 

In het laatste koorboek 6 (Codex F) staan misdelen en motetten van Joannes Flamingus, Joannes Flamingus, Clemens non Papa, Christian Hollander en gregoriaanse gezangen.

 

Uitzendingen:

  • Donderdag 2 juni 2016, 20.00 – 22.00 uur
  • Vrijdag 10 juni 2016, 15.00 – 17.00 uur

 

Bekijk hier de speellijst in de programmagids.

 

csm_secondapratica