spinner

ARC Ensemble

za 20 apr 2019
Thema: Klassiek

vr 3 mei 2019, 20:15 uur, Concertgebouw: Music in Exile

Van dit concert is nog geen uitzenddatum bekend.

kaarten voor dit concert

Het ARC Ensemble in werken van vier componisten die vanwege het nazisme hun moederland ontvluchtten. Het programma Music in Exile biedt werken van Weinberg, Ben-Haim, Kaufmann en Castelnuovo-Tedesco.

Arc Ensemble
‘Eerherstel van onderdrukte muziek’ is vrij vertaald het motto van het Canadese ARC Ensemble. Het specialiseert zich in componisten die persoonlijk werden geraakt door politieke omstandigheden. Die in ballingschap moesten werken, of zelfs in gevangenschap. Recent werd het ARC Ensemble genomineerd voor een Grammy, met hun album rondom Szymon Laks, dirigent in Auschwitz. Vandaag speelt het gezelschap werken van vier componisten die vanwege het nazisme hun moederland verlieten.

Music in Exile: Weinberg en Ben-Haim
Music in Exile: onder die noemer richt het ARC Ensemble de aandacht op componisten die in ballingschap leefden. Zoals Mieczyslaw Weinberg, die voor het nazisme uit Polen naar Rusland vluchtte. Om ook daar, na de Tweede Wereldoorlog, te lijden onder antisemitisme. Mede door zijn vriendschap met Sjostakovitsj bleef Weinberg componeren. U hoort zijn Eerste sonate voor viool. Paul Frankenburg emigreerde in 1933 naar Tel Aviv en veranderde zijn naam in Paul Ben-Haim. Zijn Klarinetkwintet geeft zich niet onmiddellijk prijs. Wie goed luistert, hoort de voor Ben-Haim typische romantische en midden-oosterse invloeden.

Kaufman en Castelnuovo-Tedesco
Het ARC Ensemble speelt ook werk van Walter Kaufman. Al vroeg voor het nazisme naar India gevlucht maakte hij daar enorm carrière. Als radiomaker en concertorganisator, maar ook als componist, vond hij ver van huis zijn weg. Ten slotte hoort u werk van Mario Castelnuovo-Tedesco. Een banneling uit Italië, vooral bekend om zijn vele gitaarcomposities. In het mediterrane Eerste pianokwintet laat het ARC Ensemble zich op zijn zonnigst horen.
Toon minder

Programma
Weinberg – Eerste sonate, op. 12
Ben-Haim – Klarinetkwintet, op. 31a
Kaufmann – Elfde strijkkwartet
Castelnuovo-Tedesco – Eerste pianokwintet, op. 69

ARC Ensemble
viool: Erika Raum
viool: Barry Shiffman
altviool: Steven Dann
cello: Thomas Wiebe
klarinet: Joaquin Valdepeñas
piano: Dianne Werner

Opname: Sabrina ter Horst, E06843