spinner

Bernard Haitink, 1929-2021

di 26 okt 2021
Thema: Algemeen | Klassiek | Modern | Opera

Op 21 oktober jl. overleed dirigent Bernard Haitink op 92-jarige leeftijd. Hij was een van de grootste dirigenten die Nederland heeft voortgebracht.

Haitink werd in 1929 geboren in Amsterdam. Hij studeerde viool en orkestdirectie aan het Conservatorium van Amsterdam. In 1957, op 28-jarige leeftijd, werd hij benoemd tot chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, en in 1961 tot chef-dirigent van het Concertgebouworkest. Hij bleef dat tot 1988.

Haitink is vooral beroemd geworden om zijn interpretaties van de symfonieën van Anton Bruckner en Gustav Mahler. De Concertzender besteedt in de komende twee afleveringen van het programma De Vorige Eeuw aandacht aan andere aspecten van zijn dirigeerkunst.

In het programma op 27 oktober (om 19.00 uur) hoort u Haitink niet alleen als dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, maar ook van andere orkesten waar hij een speciale band mee had. Er klinken werken van onder andere Claude Debussy, Richard Strauss en Dmitri Sjostakovitsj.

Het programma van 3 november is helemaal gewijd aan werken van Nederlandse componisten, gespeeld door het Concertgebouworkest onder leiding van Haitink. U kunt dan onder andere luisteren naar composities van Rudolf Escher, Ton de Leeuw en Tristan Keuris.

In Paul Korenhofs Opera Actueel op 31 oktober (13.00 uur) klinken een aantal fragmenten uit opera’s van Mozart, Verdi en Wagner die zijn gedirigeerd door Haitink.

Ook op 15 augustus 2019 en 22 augustus 2019, toen Haitink net had aangekondigd te stoppen met dirigeren, wijdde de Concertzender twee programma’s aan hem.