spinner

Bernhard Haitink 1929-2021

wo 27 okt 2021
Thema: Klassiek

Op 21 oktober overleed dirigent Bernard Haitink, een van de grootste dirigenten die Nederland heeft voortgebracht. Haitink werd 92 jaar geleden geboren in Amsterdam en studeerde daar viool en orkestdirectie. In 1957, op 28-jarige leeftijd, werd hij benoemd tot chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Vier jaar later werd hij chef-dirigent van het Concertgebouworkest. Hij bleef dat tot 1988.

Bruckner, Mahler en de anderen

Haitink is beroemd geworden door zijn interpretaties van de symfonieën van Anton Bruckner en Gustav Mahler. Wij willen u graag andere aspecten van zijn dirigeerkunst laten horen. In de komende twee afleveringen van  De Vorige Eeuw hoort u Haitink niet alleen als dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, maar ook van andere orkesten waarmee hij een speciale band mee had. In het programma op 27 oktober om 19 uur werk van onder andere Claude Debussy, Richard Strauss en Dmitri Sjostakovitsj. De uitzending van 3 november is helemaal gewijd aan Nederlandse componisten, gespeeld door het Concertgebouworkest en Haitink. U kunt dan onder andere composities van Rudolf Escher, Ton de Leeuw en Tristan Keuris.

 

Archief

Ook op 15 augustus 2019 en 22 augustus 2019, toen hij net had aangekondigd te stoppen met dirigeren, besteedde de Concertzender twee programma’s aan Haitink. Klik op de links en luisteren maar.