spinner

Betoverende beklemming met Face

do 1 okt 2020
Thema: Hedendaags

Een verslag van de multimediale compositie Face, georganiseerd door De Link in Tilburg.

Coronamaatregelen of niet, de Tilburgse concertorganisatie De Link opende dinsdag 29 september in stijl haar volle, gloednieuwe seizoen. Een select publiek kon deze dinsdagavond genieten van een buitengewoon intens concert in het sfeervolle Cenakel.

Op het programma stond de multimediale compositie Face van de Nederlands-Cypriotische componist Yannis Kyriakides. Face kwam tot stand in samenwerking met Johannes Schwartz en Maria Barnas, en werd uitgevoerd door het Electra ensemble. Vier sterke vrouwen, die één uur lang kopje onder gingen in de wereld van digitale gelaatsuitdrukkingen en facial recognition systems. Optredens zijn spaarzaam in coronatijd en ensembles musiceren daardoor op het scherp van de snede. En het Electra ensemble deed daar nog eens wat schepjes bovenop.

Je zou er bijna paranoïde van worden. Gezichten en alle beschikbare, emotionele gelaatstrekken kunnen tegenwoordig door computers digitaal in kaart worden gebracht. Puur voor commerciële doeleinden of als extra tool in de social mediajungle. Yannis Kyriakides is gefascineerd door de beklemming die uitgaat van gedigitaliseerde, compleet uitgeschreven gezichtsmanipulaties. Het toneelbeeld is pakkend. Achter en voor het ensemble zijn fraaie videobeelden te zien. Op een groot scherm passeren weinig flatterende, vervormde portretten en gezichtsscans van de vier musici. De door computer-glitches gehavende gezichten werken indringend, terwijl de poëtische tekst van Maria Barnas de toeschouwer een handvat biedt in deze onthechte, futuristische setting. Vóór het ensemble staat een kleiner beeldscherm waarop een eindeloze stroom aan computerinstructies en digitale maskers de revue passeren.

Je zou een kille, afstandelijke voorstelling verwachten maar integendeel. In Face boort Kyriakides vooral muzikaal een emotionele laag aan, die je niet vaak bij hem hoort. Het is melancholische, ontroerende muziek, die deze moderne, bevreemdende gezichtendans begeleidt. Electra heeft zich Kyriakides’ muziekstuk helemaal toegeëigend. In het middelpunt staat de zang van Michaela Riener, die met sierlijke vocalises de zinnen prikkelt. Een enkele keer heel expressief maar vaker verstild en gevoelvol. Die poëtische verstilling is ook terug te horen bij pianiste Saskia Lankhoorn, blokfluitiste Susanna Borsch en violiste Diamanda La Berge Dramm. Kyriakides’ muziek voor Face is introvert, bespiegelend en doordrongen van een onbenoembare beklemming. Kristalheldere elektronische sinustonen en pulsjes dwarrelen quadrafonisch door de ruimte, die de betoverende atmosfeer alleen maar verhogen. Een cd-opname staat in de planning.

Op maandag 19 oktober zendt De Concertzender alvast deze live-opname uit van Kyriakides’ Face tijdens het programma Concertzender Live (20.00 uur).
De Link heeft ondertussen veel fraais op het programma staan, waaronder een uitvoering van de filmvoorstelling Faust van Willem Breuker door Ensemble Klang (dinsdag 13 oktober). De Link heeft ook voor het eerst compositieopdrachten verleend. Op dinsdag 27 oktober speelt het Ives Ensemble wereldpremières van de Canadees-Britse Cassandra Miller en de Britse Joanna Bailie.
Informatie: www.delink.nl

Geschreven door programmamaker Mark van de Voort.