Search for:
spinner

Blind Boy Fuller

vr 6 jul 2007

Blind Boy Fuller is geboren in 1907 in Wadesboro, North Carolina. Hij werd blind net na zijn huwelijk door een tumor. Als jongen leerde hij gitaar spelen van oudere zangers uit de buurt. Hij speelde waar hij maar kon en werd al gauw bekend. In 1935 kreeg Fuller het aanbod om op te nemen en in no time had ie meer dan 120 nummers op plaat uitgebracht op verschillende labels. Zijn manier van zingen is ruw en direct net als zijn teksten. Inspiratie haalde Blind Boy Fuller uit zijn eigen leven van de straat, gevangenissen, uit ziekte en dood, zonder sentimenteel te worden en vaak met humor.
De song ‘Trucking my blues away’ gaf Amerika het bekende gezegde Keep on trucking. Sonny Terry speelt mondharmonica.op veel van zijn nummers Fuller was één van de populairste artiesten van de Piedmont blues naast namen als Reverend Gary Davis, Blind Blake en Blind Willie McTell.
Blind Boy Fuller was zó populair dat toen hij stierf, zijn collega Brownie McGhee een tijdje optrad onder de naam Blind Boy Fuller Number Two zodat Columbia Records meer van zijn platen kon verkopen. Fuller had een snel leven, en stierf op 33-jarige leeftijd in 1942 aan een blaasinfectie.
Zijn invloed op latere artiesten is enorm. Zijn nummers worden nog steeds gespeeld door bluesartiesten wereldwijd. De in 1970 verschenen live-LP van Rolling Stones ‘Get Yer Ya-Ya’s Out!’ leent haar titel van de Blind Boy Fuller song ‘Get Your Yas Yas Out’.
Toen de oprichter van ‘Tea Set’, Syd Barrett, in 1965 een nieuwe naam moest verzinnen voor zijn band omdat er al een andere band zo heette, koos hij voor de naam Pink Floyd Sound. Barrett gebruikte hiervoor de namen van Pink Anderson en Floyd Council die hij had gevonden op de hoesnota’s van de Blind Boy Fuller elpee ‘Country Blues’ (Philips BBL-7512). ‘Sound’ verviel en Pink Floyd is nog steeds één van de bekendste Engelse bands. Dat de naam aan een platenhoes van Blind Boy Fuller is ontleend, zal minder bekend zijn.