spinner

Bureau Radiophonie

wo 30 sep 2020

Op 4 oktober start een nieuw programma: Bureau Radiophonie!

Een nieuw radio programma dat radiophonie presenteert. Is dat een kwestie van de oren goed wassen en proberen te luisteren naar wat er in het diepste van de krochten van de klankwereld in een oververhit borrelende heksenketel wordt gebrouwen?

Nee, dat is het juist niet.

Radiophonie oftwel radiophonic music is uit te leggen, als:

Enerzijds; pure klankeffecten, die worden gemaakt, als achtergrondmuziek bij radio-hoorspelen, films, podcasts of documentaires en….

Anderzijds; het gebruik van geluidseffecten, als autonome klankkunst, waarmee drama en/of documentaire in een abstracte vorm wordt gecomponeerd.

En als in radiophonie beide vormen van klank- en muziekgebruik door elkaar gaan bewegen, wordt het een bijna filmisch radio avontuur, waarbij fictie en non-fictie tot onwaarschijnlijke belevenissen leiden.

Dus verwacht geen vast muzikaal genre, geen gewoon muziek-radio programma, maar treedt in klankwerelden, waarbinnen muziek met de luisteraar een spel gaat spelen. Met muziek gemaakt door synthesizers of brakke jazzpiano’s. Muziek uit het digitale media landschap, opnamen van stoffige cassettebandjes of van obscuur vinyl. En alles meestentijds in een muzikale context waarvoor het niet bedoeld was.

Bureau Radiophonie wordt iedere eerste zondag van de maand om 18 uur uitgezonden. Het programma wordt live in de studio samengesteld en gepresenteerd door Harrold Roeland. En omdat Harrold Roeland ter plekke Bureau Radiophonie samenstelt is het iedere maand, tot aan het uur van de uitzending, niet bekend wat er te horen zal zijn.

Radio als verrassing voor maker en luisteraar. Iedere nieuwe uitzending zal zijn, als een ‘first date’ bij Bureau Radiophonie.