spinner

Burundi

vr 19 sep 2008

Music from Burundi. Vedette Records VPA 8137 (1971)
Op de hoes danst een groep mannen gekleed in rode gewaden, met op de achtergrond de heuvels/bergen van Burundi. Binnen de hoes staan in maar liefst drie talen (Italiaans, Frans en Engels) tekst en uitleg over het land, de muziek en de instrumenten.
Het opvallendst is, dat er – tamelijk luchtig – wordt gesproken over de samenstelling van de populatie. "Ongeveer 83 uit iedere 100 inwoners van Burundi behoren tot de Bahutu stam." Even later: "Ongeveer 15 uit iedere 100 inwoners zijn Batutsi". Er wordt verteld dat de Bahutu "hard-working farmers" zijn en dat de Batutsi "raise cattle". En de resterende twee procent zijn Batwa "a pygmy type".
Haal de "Ba-" weg. We hebben hier dus te maken met Hutu’s en Tutsi’s, die één van de meest bloederige conflicten in de geschiedenis van het continent op hun geweten hebben.
Maar hier is alles nog païs en vree, lijkt wel. Er wordt zelfs niet eens onderscheid gemaakt tussen de muziekstukken – welke van Bahutu en welke van Batutsi afkomstig zijn. Luister naar prachtige muziek van alle mensen van Burundi.