spinner

Capella Sancta Maria

za 14 sep 2019
Thema: Oud
Tag: luister

za 28 september 2019, Waalse Kerk, Amsterdam: Codex Lerma. Het gevonden manuscript -luister-

Uitzending: 28 februari 2020.

Dit concert is ook uitgevoerd op zondag 29 september in de Abdijkerk Aduard, Groningen om 15:00 uur. Deze opname wordt uitgezonden.

Codex Lerma is een Spaans manuscript dat aan het eind van de 16e eeuw in Spanje werd gekopieerd en dat ooit toebehoorde aan de muziekbibliotheek van de hertog van Lerma, favoriet van Philipp III. Het werd ontdekt in de jaren 1950 door Maarten A. Vente, docent en curator bij het Instituut voor Muziekwetenschap van de Universiteit van Utrecht, die tijdens een bezoek aan de San Pedro de Lerma kerk in Spanje een groot koorboek zag liggen in de sacristie. Men maakte geen gebruik van de oude en gehavende codex en Vente bood aan het te kopen. Het werd officieel gekocht in 1959 en werd zo gered van verdere achteruitgang.

De codex bevat Italiaanse madrigalen bij Verdelot en Monte, Franse chansons bij Gombert en Lassus, en ook instrumentale dansen. Het is een zeer belangrijke bron van de Frans-Vlaamse polyfonie, en de belangrijkste bron voor muziek van Lassus op het Iberisch schiereiland. Sommige componisten zijn vrijwel onbekend, zoals Corfini of Primavera.

Codex Lerma ging in 2014 in première in Nederland met de steun van de Universiteitbibliotheek Utrecht, het Instituto Cervantes (Utrecht) en de Embajada Española (Den Haag). In 2018 werd het voor het eerst in Spanje gespeeld op het Festival Internacional de Arte Sacro (Madrid) en op het Festival de Música Antigua van Seville.

met:
Maria Valdmaa (sopraan)
Maria Chiara Gallo (mezzo)
Peter de Laurentiis (tenor)
Kevin Skelton (tenor)
Joel Frederiksen (bas)

Nick Emmerson (zink)
Victor Belmonte (trombone)
Joost Swinkels(trombone)
Kim Stockx (dulciaan)

Enrique López-Cortón (baríton, slagwerk en muzikale leiding)

Opname: Theo van Soest, E06933