spinner

China

vr 30 mei 2008

Op de hoes van "Phases of the Moon" is een reproductie van ‘Viewing Plum Blossoms By Moonlight’  – oftwel pruimenbloesem aanschouwen in het maanlicht – een waaierschilderij van Ma Yüan (ca. 1190-1225). Deze Chinese schilder werd in de 12e eeuw daizhao (hofschilder) van Keizer Guangzong en daarna van zijn opvolger, Keizer Ningzong. Hij werd als grote meester alom geprezen en zijn werk heeft zelfs Ningzong’s keizerin Yang Meizi geïnspireerd tot het schrijven van gedichten.
Deze inspiratie werkte door bij de makers van deze LP. De producenten van de CBS Masterworks serie hadden namelijk de ambitie om eigenlijk alle kunst uit de oude cultuur van China bij het Westers publiek te (her)introduceren. Op de achterkant staat nog een reproductie van een beroemde schilder  – T’ang Yin (1470-1523) – en in de liner notes staan vertalingen van Chinese gedichten, illustraties van Chinese instrumenten en uitvoerige informatie over de muziekstukken.
We moeten niet vergeten dat de plaat dateert uit 1981. Relatief kort nadat Nixon in 1972 zijn beroemde bezoek aan China had gebracht, waarmee het land eindelijk de deur naar het Westen weer op een kier zette na hem in 1949 compleet op slot te hebben gedraaid. Maar ook relatief kort nadat Mao’s vernietigende Culturele Revolutie in 1976 werd beïndigd. Een deel van het culturele erfgoed dat daarvan bespaard is gebleven is te zien en te horen op deze LP.
Geniet van oude en nieuwe werken in de traditionele stijl van "Phases of the Moon".