Search for:
spinner

Coffy

za 16 feb 2008

De maand februari staat bij Let’s movie in het teken van BLAXPLOITATION.
Deze samentrekking van de woorden black en exploitation vormt de naam van een omstreden filmgenre. Onstaan rond 1970 is Blaxploitation een logisch voortvloeisel uit de civil rights movement van die tijd. Mensen met een donkere huidskleur in Amerika waren het zat om als underdog door het leven te gaan. De tijdgeest gonsde van kreten als ‘I’m black and I’m proud’ en artiesten als James Brown waren immens populair met hun trotse teksten en vette grooves.
In de blaxploitation films van die tijd zag je de idealen van zwart Amerika terug. Niet letterlijk roven en schieten zoals de helden op het witte doek in films als ‘Shaft’, ‘Sweet Sweetback’s Baadassssss song’ en ‘Coffy’, maar wel zo sterk en onverschrokken. Tot aan 1970 had een zwarte acteur nooit de hoofdrol en was al helemaal geen held, maar eerder een bediende of een zwerver.
In deze derde Let’s Movie van onze ‘februari blaxploitation maand’ draaien we de soundtrack van Coffy”, uit 1973, met muziek van Roy Ayers.
De film “Coffy” van regisseur Jack Hill gaat over een Afro Amerikaanse vrouwelijke vigilante, en maakte van bijrolactrice Pam Grier één van blaxploitation’s grootste iconen in 1973.
Het idee voor de film ontstond toen de producent bij American International Pictures, Larry Gordon, de rechten verloor van de film ‘Cleopatra Jones’. Larry Gordon benaderde regisseur Jack Hill om gauw een film te maken over de wraak van een Afro Amerikaanse vrouw, om Cleopatra Jones weg te concurreren. Het was een enorm succes. De film “Coffy” valt op door de hoofdrol van Pam Grier in een door mannen gedomineerd actiegenre en ook door de toen nog weinig populaire anti-drugs boodschap. In 1981 is er een remake van gemaakt met een volledig blanke cast met de titel ‘Lovely But Deadly’.
De soundtrack van “Coffy” is gecomponeerd en uitgevoerd door Roy Ayers; bekend als funk-, soul- en jazz vibrafonist. Toen hij nog maar vijf jaar oud was kreeg hij zijn eerste vibrafoonstokken van Lionel Hampton.
Ayers is pionier en grondlegger van verschillende stromingen binnen de jazz. In de jaren ‘60 werkte hij onder meer samen met Herbie Mann, Curtis Amy en Chico Hamilton. In de jaren ‘70 en ‘80 richtte hij zich op het combineren van r&b met jazz en funk. In de daaropvolgende jaren verwierf hij de status van ‘Godfather of Acid Jazz’.