Amsterdams zangwerk | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

Amsterdams zangwerk

11 mei 1985, Egmondzaal, muziekschool Amsterdam-Noord

Thema: Hedendaags | Modern
Genre: Amateurmuziek
Componisten: Hans Kox | Hans Krása
Tag: joodse muziek
Opnametechniek: Ruurd Abma

Tussen Amsterdam-Noord en Amsterdam-Zuid gaapt een kloof die veel dieper is dan het IJ. Gelukkig zorgt muziek zoals altijd voor verbinding.

Toen we nog een Amsterdamse stadszender waren, namen we vaker dan nu amateurconcerten op van verschillende gezelschappen in en om de hoofdstad: oratoriumverenigingen, blaasorkesten, dat soort werk. Soms stonden we ook in de muziekschool.

In dit concert uit 1985 spelen leerlingen van de muziekscholen uit Noord en Zuid samen. in Amsterdam-Zuid, het chique stadsdeel waar het Concertgebouw staat, krijgen kinderen muziek met de paplepel ingegoten. In Amsterdam-Noord, waar vooral de arbeidersklasse woont, is dat minder vanzelfsprekend. Maar als kinderen eenmaal met muziek in aanraking komen, maakt het niet meer uit wat je vader of moeder doet, of hoe je thuis hebt leren praten.

In dit concert horen we twee werken. Het eerste is de kinderopera Brundibár van Hans Krása (1899-1944), een Tsjechische jood die in Auschwitz vermoord werd en zijn laatste jaren het leven in Theresienstadt met zijn muziek verlichtte. Zijn wrange verhaal raakt in Amsterdam, een stad die ook zwaar heeft moeten lijden onder de Holocaust, natuurlijk een gevoelige snaar. Maar kinderen hoeven daar nog niet aan te denken. Die kunnen gewoon meeleven met het sprookjesverhaal van Anika en Pepíček en de boze orgeldraaier Brundibár.

Het tweede werk is de Amsterdamcantate van Hans Kox (1930-2019). Kox was geen geboren Amsterdammer – hij kwam uit Arnhem – maar zoals wel meer componisten werd hij door het culturele leven in de hoofdstad aangetrokken. Hij was er ten tijde van dit concert al zo’n dertig jaar actief – heel wat langer dan de Amsterdammers die dit werk uitvoeren…

Kinderopera : Brundibár
Hans Krása
Leerlingen muziekscholen Noord en Zuid olv. Fred Smalbrugge
'Amsterdam Cantate' voor koor en orkest
Hans Kox
Groot Bachstraatkoor olv. Martine Kox, Federatieorkest van Leerlingen van de muziekscholen, olv. John Englisch Leonike Manshande, mezzo sopraan Jetze Dubbelman,Anne v.d.Heyde, piano