spinner

Asko Ensemble: Bühnenmusik

1 maart 2008, Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Thema: Hedendaags
Componisten: Hanns Eisler | Heiner Goebbels
Opnametechniek: Anton van Halderen

ASKO speelt Hanns Eisler en Heiner Goebbels

U kunt luisteren naar werken van Hanns Eisler (1898 – 1962) en Heiner Goebbels tijdens het festival rond Heiner Goebbels in 2008 in het Muziekgebouw aan ’t IJ door het ASKO-Ensemble onder leiding van Hans Leenders.

Heiner Goebbels (1952) studeerde sociologie en muziek in Frankfurt. In 1976 was hij een van de oprichters van het Sogenanntes Linksradikales Blasorchester. Als componist en toetsenist maakte hij experimentele muziek met componist-saxofonist Alfred Harth (het duo Goebbels/Harth) en de artrockband Cassiber. Ook componeerde hij voor film en theater. Vanaf de jaren tachtig creëerde hij een aantal bekroonde hoorspelen, de meeste op teksten van Heiner Müller. Daarnaast ontwikkelde hij ‘geënsceneerde concerten’, een tot dan toe niet bestaand genre. Vanaf de jaren negentig volgden composities voor ensembles en grote orkesten, evenals vele muziektheaterstukken. Goebbels’ werk is uitgevoerd door onder meer het Ensemble Modern, het ASKO Ensemble, London Sinfonietta en de Berliner Philharmoniker. Hij maakte diverse geluidsinstallaties, onder meer voor het Centre Georges Pompidou in Parijs en andere musea. Verscheidene eredoctoraten en studiebeurzen werden aan hem toegekend, evenals vele internationale prijzen, waaronder de Prix Italia, de European Theatre Prize en de International Ibsen Award (2012). (bron: Moos van den Broek)

Suite für Orchester nr. 2 (1931)
Hanns Eisler (1898 - 1962)
Asko Ensemble olv Hans Leenders
La Jalousie (1991) (tekst: Alain Robbe-Grillet)
Heiner Goebbels (1952)
Asko Ensemble olv Hans Leenders Hugo Koolschijn (spreekstem)
Ballade vom Wasserrad (1962) (tekst: Bertolt Brecht) Das Lied von der Tünche (1962) (tekst: Bertolt Brecht) Resolution (1935) (tekst: Bertolt Brecht)
Hanns Eisler (1898 - 1962)
Asko Ensemble olv Hans Leenders mmv Michaela Riener (sopraan)
Herakles 2 (1992)
Heiner Goebbels (1952)
Asko Ensemble olv Hans Leenders
Befreiung (1989) (tekst: Rainald Goetz)
Heiner Goebbels (1952)
Asko Ensemble olv Hans Leenders Hugo Koolschijn (spreekstem)