spinner

Birtwistle Festival III: Hobby-horse & Pulse Shadows

23 oktober 2005, De Oosterpoort, Kleine Zaal

Thema: Hedendaags
Genre: Moderne muziek
Componist: Harrison Birtwistle
Opnametechniek: Tom Dunnebier

Muziektheater

For O, for O, the Hobby-Horse is Forgot” is een citaat uit Act III, Scene 2 van Shakespeares Hamlet en heeft als ondertitel “A Ceremony for Six Percussionists”; zoals vaker bij Birtwistle zijn elementen van instrumentaal muziektheater prominent aanwezig. Twee van de slagwerkers spelen de rollen van de koning en de koningin aan weerszijden van het podium, de andere verschijnen als groep. De koning en de koningin zijn de gidsen door de voorstelling heen.

Pulse Shadows is een compositie op melancholieke gedichten van Paul Celan. Birtwistle maakte gebruik van deze gedichten in een Engelse vertaling van Michael Hamburger en plaatste ze in een hoogstaande muzikale context.
Pulse Shadows bestaat uit negen stukken voor strijkkwartet, afgewisseld met negen liederen voor sopraan en ensemble, waarin hij reflecteert op Celans thematiek: oorlogsleed.

Sir Harrison Paul Birtwistle (1934) (foto) wordt beschouwd als een van de vijf grote – nog levende – componisten en als een van de belangrijkste componisten van Groot-Brittannië. Hij studeerde klarinet en compositie aan het Royal Manchester College of Music. Eerst liet hij zich nog beïnvloeden door het werk van Igor Stravinsky en Olivier Messiaen, later ontwikkelde hij een eigenzinnige stijl met een sterke interesse voor ritme en muziektheater.


For O, for O, the Hobby-horse is forgot (1976)
Sir Harrison Birtwistle (1934)
Slagwerk-studenten van het Prins Claus Conservatorium en het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, Bestaande uit: Titus van der Woude Jelmer Tichelaar Lester Rodriguez Juan Martinez Cortez Pepe Garcia Rodriguez Frank Wienk
Pulse Shadows (1996)
Sir Harrison Birtwistle (1934)
Schönberg Ensemble, o.l.v. Reinbert de Leeuw, bestaande uit: Pierre Woudenberg, klarinet Liesbeth de Jong, klarinet Susanne van Els, altviool Lucia Swarts, cello Quirijn van Regteren Altena, contrabas Claron McFadden, sopraan Doelenkwartet, bestaande uit: Frank de Groot, viool Sophia Torrenga, viool Karin Dolman, altviool Hans Woudenberg, cello