Hebt u weleens Kirgizische muziek gehoord? Eens moet de eerste keer zijn!
Wat weet u van Kirgizië? Waarschijnlijk wel dat het een voormalige Sovjetrepubliek is, ergens in Centraal-Azië, en misschien ook dat de mensen er een Turkse taal spreken. Een regio die de inzet is van ingewikkelde politieke spelletjes en waar schimmige dictators de dienst uitmaken.
Geen betere manier om kennis te maken met de Kirgiezen dan gewoon hun muziek te horen. In het KIT in Amsterdam (voorheen Tropenmuseum) treden twee Kirgizische topacts op. Zangeres Salamat Sadikova is al sinds de Sovjettijd wereldberoemd in eigen land. De ‘stem van Kirgizië’ wordt ze genoemd, en een korte kennismaking met haar stemgeluid is genoeg om dat te snappen. Wat kan ze noten eindeloos aanhouden! De Gebroeders Dzjoenoesjov zijn net iets minder groot in eigen land, maar nog steeds heel bekend. Kortom: dat je deze artiesten in Amsterdam hoort, is minstens alsof je Boudewijn de Groot en De Dijk naar Bisjkek stuurt. Dat wil je niet missen!
De Kirgizische cultuur is ontstaan vanaf het paard en de kameel – geënt op het nomadenleven dat de Kirgiezen ooit hadden. De muziek klinkt herkenbaar oosters, maar toch wel heel anders dan de Turkse of Arabische hofmuziek die we beter kennen. We maken kennis met het Kirgizische instrumentarium: veel luitachtige instrumenten, maar ook de temir ooz komuz – een ijzeren mondharp.