spinner

Escher Trio

22 januari 1995, Fentener van Vlissingenzaal, K & W, Utrecht

Thema: Klassiek
Genre: Romantiek
Componisten: Joaquín Turina | Maurice Ravel
Opnametechniek: Hans Valeton

Piano trio’s

In 1991 hebben Jeroen Bal (piano), Sonja van Beek (viool) en Johan van Iersel (cello) het Escher Trio opgericht. Al in datzelfde jaar won het trio de Europese Muziekprijs voor de jeugd. Sindsdien concerteert het regelmatig op vele Nederlandse podia, zoals bijvoorbeeld het Concertgebouw. Ook buitenlandse podia worden vaak bezocht.

Joaquín Turina, geboren in 1882 in Sevilla (Andalucië), was een van de vier componisten die tot de herleving van de Spaanse muziek aan het einde van de negentiende eeuw bijgedragen heeft. (De andere drie waren Albéniz, Granados – de zogenaamde ‘eerste generatie’ en de Falla – die samen met Turina de ‘tweede generatie’ vormde. Deze vier componisten gaven de Spaanse nationale muziek een vernieuwde vorm. )
Na zijn eerste studies in zijn geboortestad, ging Turina bij d’Indy en Mozkovsky in de leer aan de Schola Cantorum van Parijs (1905 – 1913). Hij leerde hier onder andere Debussy en Ravel kennen. In 1913 keerde hij terug naar Spanje waar hij de rest van zijn leven verbleef. Hij werd leraar aan het conservatorium van Madrid in 1931 en ontpopte zich al snel tot een bekend (koor-) dirigent en compositieleraar. Hij was tevens een en zeer invloedrijk muziekcriticus. Daarenboven werd hij de meest gerespecteerde componist van Spanje. Hij stierf te Madrid in 1949.

Circulo, opus 91
Turina, Joaquin 1882-1949
Escher Trio: Sonja van Beek (viool), Johan van Iersel (cello), Jeroen Bal (piano)
Pianotrio in A
Maurice Ravel 1875-1937
Escher Trio: Sonja van Beek (viool), Johan van Iersel (cello), Jeroen Bal (piano)