spinner

Feldman 4-daagse II: Violin and String Quartet

9 februari 2008, Muziekgebouw aan`t IJ, Amsterdam

Thema: Hedendaags
Componist: Morton Feldman
Opnametechniek: Kees Bijl

Strijkinstrumenten die zacht in- en uitademen…

uit recensie Trouw:

“… Twee uur luisteren naar klanken die misschien nog het meest deden denken aan een sho, een Japans mondorgel. Alleen waren het hier strijkinstrumenten die zacht in- en uitademden. Adembenemend geconcentreerd spel van de uitgebreide strijkers van het Ives Ensemble, mooi als ensemble en knap geïntoneerd. ’Violin and String Quartet’ leek zaterdag een traag lied met refreinen. Naar het einde toe druppelden cello en eerste viool (broer en zus Ter Haar) nog wat getokkelde tonen. En middenin een ijl vioolrefrein knipte Feldman het stuk dramatisch af. …”

Morton Feldman (foto) (1926-1987) was een Amerikaans avant-garde componist. Zijn muziek is abstract en is beïnvloed door het expressionisme. Hij paste in zijn vroege werk een nieuwe techniek toe waarbij de noten en rusten niet exact zijn aangegeven; het wordt aan de musicus overgelaten hoelang zij worden aangehouden. Hij schreef een aantal werken voor piano, kamermuziek en ensembles in allerlei combinaties en ook enige orkestwerken.

 

Violin and String Quartet (1985) (Ned. première) (eerste 'helft')
Morton Feldman (1926-1987)
Ives Ensemble: Josje ter Haar, Janneke van Prooijen & Anneke van Haaften (viool), Ruben Sanderse (altviool), Job ter Haar (cello)
Violin and String Quartet (1985) (Ned. première) (tweede 'helft')
Morton Feldman (1926-1987)
Ives Ensemble: Josje ter Haar, Janneke van Prooijen & Anneke van Haaften (viool), Ruben Sanderse (altviool), Job ter Haar (cello)