Glen Wilson aan de halve marathon | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

Glen Wilson aan de halve marathon

12 mei 1985, Muziekcentrum Vredenburg

Dit is misschien wel het eerste concert dat we in het Utrechtse Vredenburg opnamen. En het is meteen een behoorlijk ambitieus concert.

Bach stelde in 1722 een boek samen met 24 preludes en fuga’s in alle toonsoorten. Hij wilde het toen nog vrij nieuwe idee illustreren, dat je met een getempereerde (gecontroleerd onzuivere) stemming in alle toonsoorten kunst spelen – iets dat met de oude middentoonstemming onmogelijk was. Maar hij wilde meer. De verscheidenheid aan stijlen – in de preludes, maar ook in de fuga’s – is enorm, en bestrijkt zowat alles wat Bachs idioom te bieden had. Misschien is dat wel de reden dat Bach tussen 1740 en 1742 een tweede boek schreef. Zijn stijl was geĆ«volueerd, en een nieuw type klavecimbel maakte ook meer mogelijk. Een herhalingsoefening werd het dan ook zeker niet.

Glen Wilson, de Amerikaanse klavecinist die al jaren in Nederland werkzaam is, stelde zich hier ten doel om het complete tweede boek van Bachs Wohltemperierte Klavier te spelen. Een klus waar je ruim twee uur mee bezig bent. Misschien herkent u deze werken van uw pianoles, of gewoon van cd’s of andere concerten. Maar misschien ook niet. Over het algemeen hoor je het tweede boek een stuk minder dan het eerste. Goed dat Wilson dat hier even rechtzet.

 

Das Wohltemperierte Klavier deel II, BWV 870 - 893: Preludium en fuga in C, c, Cis, cis, D, d, Es, es, E, e, F, f, Fis en fis
Johann Sebastian Bach
Glen Wilson (klavecimbel)
Das Wohltemperierte Klavier deel II, BWV 870-893: Preludium en fuga in G, g, As, gis, A, a, Bes, bes, B, b
Johann Sebastian Bach
Glen Wilson (klavecimbel)