spinner

Het Asko Ensemble

14 januari 1990, Muziekcentrum Vredenburg Utrecht

Thema: Hedendaags | Klassiek | Modern
Genres: experimentele muziek | Expressionisme
Componisten: Elliott Carter | Morton Feldman
Opnametechniek: Adriaan Verstijnen

Werken van Morton Feldman, Elliott Carter.

 

Morton Feldman (New York, 12 januari 1926 – 3 september 1987) was een Amerikaans componist.

Hij genoot zijn muzikale opleiding van onder meer Stefan Wolpe en Wallingford Riegger. Zijn muziek is abstract en is beïnvloed door het expressionisme. Hij paste in zijn werk een nieuwe techniek toe. De noten en rusten zijn niet exact aangegeven; het wordt aan de musicus overgelaten hoelang zij worden aangehouden. Zijn meeste werken zijn geschreven voor alleen piano, maar hij heeft ook voor ensembles en andere combinaties geschreven.

 

Elliott Carter (New York, 11 december 1908 – 5 november 2012) was een Amerikaans componist. Zijn composities, waaronder orkestmuziek, kamermuziek en solowerken, worden wereldwijd uitgevoerd.

Hij componeerde tot op hoge leeftijd. Zijn meest recente muziekstuk, Interventions for Piano and Orchestra, ging in première op 4 december 2008 in Carnegie Hall, gespeeld door pianist Daniel Barenboim met het Boston Symphony Orchestra onder leiding van James Levine. Ter ere van Carters honderdste verjaardag werd bij dat concert ook Le Sacre du printemps uitgevoerd, dat in 1924 op dezelfde plek een beslissende richting aan zijn carrière had gegeven.

Viola I - Viola II - Viola III
Morton Feldman (1926-1987)
Het Asko Ensemble
Canon
Elliot Carter (1908)
Het Asko Ensemble
Duo
Elliot Carter (1908)
Het Asko Ensemble