Mauricio Kagel – November Music 2005 | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Mauricio Kagel – November Music 2005

20 november 2005, Verkadefabriek 's-Hertogenbosch

Thema: Hedendaags
Componist: Mauricio Kagel
Opnametechniek: Kees van de Wiel

Kagel geïntroduceerd door Kagel

“Het Belgische Prometheus Ensemble had vooraf met de componist nog even de puntjes op de i gezet, wat bij Kagel gewoonlijk minder over noten dan over de presentatie gaat – want op dat laatste is meestal het minst gestudeerd. Zo dient de percussionist in Auftakte op beheerste wijze rond te tasten in een boodschappentas vol slagwerk, op zoek naar een stok, en moeten de musici op het juiste moment en de juiste manier verstarren.

Theater was voorheen een sterk op de voorgrond tredend element in Kagels werk; tegenwoordig is het toch allereerst de muziek die telt, de visuele accenten ten spijt. Dat geldt ook voor het hier gespeelde drieluik uit de jaren 1995-2003, een work in progress dat opent met het pianostuk A deux mains, vervolgt met Auftakte, sechshändig en besluit met Auftakte, achthändig. In de loop van deze trits komen er eerst twee percussionisten bij, en vervolgens nog een pianist. Kagel verrijkt gangbare tonen met de klank van aangeslagen theekommetjes en bloemvazen. Bovendien breidt hij in elk volgend stuk de muziek ook nog eens uit. Zo eindigt de achthandige versie met een naspel voor de laatst toegevoegde pianist, dat wordt gedempt doordat de overige spelers de snaren met hun handen afdempen.

In Motetten, het nieuwe werk dat hij heeft geschreven voor Conjunto Ibérico, is het sublieme zestienhandige spel van de acht cellisten theatraal genoeg. Ook hier toont Kagel weer zijn griezelig vermogen om uit onvolmaakte, weifelachtige klanken weemoed en nostalgie te distilleren. Tegelijkertijd is er geen ensemble zo goed in staat licht verontreinigde akkoorden iets bijzonders mee te geven als Conjunto. (…) ” FvdWaa

Mauricio Kagel (foto) (Buenos Aires, 1931) is een Argentijns-Duitse componist, dirigent, librettist en regisseur. Hij schreef instrumentale muziek en muziek voor het theater, de radio (hoorspelen) en de film. Zijn oeuvre is bijzonder fantasievol, met cross-overs naar andere kunstvormen.

introductie (gesproken)
Mauricio Kagel 1931-2008
Mauricio Kagel
A deux mains (1995)
Mauricio Kagel 1931-2008
Prometheus Ensemble: Jan Michiels: piano Carlo Willems: slagwerk
Auftakte, sechshändig (1996)
Mauricio Kagel 1931-2008
Prometheus Ensemble: Jan Michiels: piano Carlo Willems en Koen Wilmaers: slagwerk
Auftakte, achthändig (2003)
Mauricio Kagel 1931-2008
Prometheus Ensemble: Inge Spinette en Jan Michiels: piano Carlo Willems en Koen Wilmaers: slagwerk
Capriccio, aan twee pianos (2004)
Mauricio Kagel 1931-2008
Prometheus Ensemble: Inge Spinette en Jan Michiels: piano
Motetten für acht Violoncelli (2004)
Mauricio Kagel 1931-2008
Conjunto Ibérico olv Elia Arizcuren