Muzikale geografie: Den Haag CS
23 november 2003, Jurriaanse Zaal, De Doelen, Rotterdam
Componisten/uitvoerenden: Cornelis de Bondt | Diderik Wagenaar | Louis Andriessen | Michel van der Aa
Opnametechniek: Sabrina ter Horst
De roem van de Haagse School heeft zich over de hele wereld verspreid. Dus zeker ook tot in het naburige Rotterdam.
‘Muzikale geografie’ heet een serie concerten van het Doelenensemble. Aan bod komen steeds lokale scholen en/of tradities. In dit eerste concert is het de beurt aan de Haagse School.
De Haagse School, dat wist u misschien al, is de groep componisten die zich aan het Haagse conservatorium rond Louis Andriessen verzamelde. Zijn agressieve vorm van minimal music sprak veel aankomend componisten aan. Bovendien bleek hij een goede leraar, al kreeg hij weleens de kritiek dat hij daar in Den Haag iets te veel kloontjes afleverde.
In dit concert horen we een zeer beknopt overzicht van de Haagse School tot dan toe. We horen twee werken zelf en nog enige van zijn leerlingen. Michel van der Aa is intussen zelf wereldberoemd en mag rustig als de erfgenaam van Andriessen gelden. Ook toen al was hij als jonge componist sterk in opkomst. Diderik Wagenaar is iets minder bekend, maar eveneens een regelmatige gast in de concertzalen.
Cornelis de Bondt valt hier een beetje buiten. Zijn stijl lijkt niet echt op die van Andriessen. Zoals een titels als Het gebroken oor al aangeeft, gaat hij meer de postmoderne kant op: muziek die vragen over zichzelf stelt. Helaas moeten we het sinds 2010 zonder hem stellen. De Bondt verliet Nederland uit protest tegen de drastische cultuurbezuinigingen van Rutte I en verbood de verdere uitvoering van zijn werken. Een reden tot terugkeer heeft hij tot nu toe bepaald niet gehad.