Nieuw Ensemble – Rond Carter en Harvey | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Nieuw Ensemble – Rond Carter en Harvey

13 februari 2014, Muziekgebouw aan ‘t IJ

Ode aan twee grote componisten die ons in 2012 ontvielen – over vergankelijkheid. En een première van Joël Bons.

Carters prachtige liedcyclus Tempo e Tempi is gecomponeerd op teksten van de Italiaanse dichters Ungaretti en Quasimodo die aan het verstrijken van tijd refereren. Jonathan Harvey‘s Death of Light/Light of Death is gebaseerd op indrukwekkende Issenheimer altaarstuk van Matthias Grünewald, waarover Harvey opmerkte: ‘Perhaps no crucifixion ever seemed quite so devastating, the Light has gone out.’ Het doel van muziek is volgens Harvey de natuur van het lijden te openbaren en te genezen. De ultieme vraag van het bestaan.
De muziek van Harvey en Carter wordt geflankeerd door het fenomenale Strijktrio van Webern en een nieuw werk van geestverwant Brian Ferneyhough. Het concert opent met een korte première van Joël Bons, een lofzang voor twee Nieuw Ensemble-musici die afscheid nemen van het ensemble: klarinettist Arjan Kappers en pianist John Snijders.

Het Nieuw Ensemble, ontstaan in 1980,  is een Nederlands ensemble gespecialiseerd in hedendaagse klassieke muziek, met een bijzondere plaats voor niet-westerse klassieke muziek. Chef-dirigent is Ed Spanjaard. Artistiek leider van het ensemble is Joël Bons.
De basisbezetting bestaat uit twaalf musici, waarin naast houtblazers, strijkers, piano en slagwerk ook tokkelinstrumenten als mandoline, gitaar en harp een opvallende plaats innemen.
Mede door de ongebruikelijke bezetting van het ensemble is er een uniek eigen repertoire opgebouwd van meer dan vijfhonderd stukken, speciaal geschreven voor het Nieuw Ensemble.

 

Summer Dance (2013)
Joël Bons (1952)
Nieuw Ensemble o.l.v. Ed Spanjaard
Enchanted preludes (1988)
Elliot Carter (1908-2012)
Nieuw Ensemble o.l.v. Ed Spanjaard
Strijktrio op.20 (1927)
Anton Webern (1883-1945)
Nieuw Ensemble o.l.v. Ed Spanjaard
Liber Sciintillarum (2012)
Brian Ferneyhough (1943)
Nieuw Ensemble o.l.v. Ed Spanjaard
Death of Light / Light of Death (1998)
Jonathan Harvey (1939-2012)
Nieuw Ensemble o.l.v. Ed Spanjaard
Tempo e Tempi (1998-1999)
Elliot Carter (1908-2012)
Nieuw Ensemble o.l.v. Ed Spanjaard Charlotte Riedijk , sopraan