spinner

The Amsterdam Locatelli Strings

8 december 1991, Bethaniën Klooster, Amsterdam

Thema: Klassiek
Genre: Barok
Componisten: Frantisek Benda | Johann Sebastian Bach | Pietro Antonio Locatelli
Opnametechniek: Wijnand de Groot

Muziek van o.a. Locatelli

The Amsterdam Locatelli Strings, een orkest met 15 strijkers en klavecimbel, is opgericht door Johannes Leertouwer met als doel de kennis over Locatelli’s muziek en tijd te verbreden. Ze spelen de kamermuziek intuïtief, zonder dirigent.
Tijdens dit concert speelt ook Marten Root, traverso.

Johannes Leertouwer studeerde viool bij Bouw Lemkes in Amsterdam en bij Josef Suk in Wenen en Praag, waarna hij zich  verdiepte in de historische uitvoeringspraktijk.
Hij werkte als concertmeester bij internationale gespecialiseerde ensembles en orkesten, waaronder Anima Eterna van Jos van Immerseel, en het orkest van de Nederlandse Bach Vereniging. Met deze orkesten trad hij ook als solist op.
Sinds 1989 is Johannes Leertouwer als hoofdvak-docent viool verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook verzorgt hij master classes en gastlessen in vele landen binnen en buiten Europa.

Pietro Antonio Locatelli (Bergamo, 1695 – 1764) was een Italiaanse componist en violist uit de barokperiode, die vanaf 1729 tot zijn dood in Amsterdam woonde.

Introduzione Teatrale in G, opus 4, nr. 4 allegro - andante, sempre piano - presto
Pietro Locatelli (1695-1764)
The Amsterdam Locatelli Strings olv Johannes Leertouwer
Concerto Grosso a cinque in f, opus 1, nr. 8 (Concerto di natale) largo - grave - vivace - grave - largo, andante - andante - pastorale, largo
Pietro Locatelli (1695-1764)
The Amsterdam Locatelli Strings olv Johannes Leertouwer
Concert voor traverso en strijkers in e
Franz Benda (1709-1786)
Marten Root (traverso), The Amsterdam Locatelli Strings olv Johannes Leertouwer
Brandenburgs Concert nr 5 in D, BWV 1050
Johann Sebastian Bach 1685-1750
Johannes Leertouwer (viool), Marten Root (traverso), Menno van Delft (klavecimbel), The Amsterdam Locatelli Strings olv Johannes Leertouwer