UvA orkest Jan Pieterszoon Sweelinck / Larissa Groeneveld (cello) | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

UvA orkest Jan Pieterszoon Sweelinck / Larissa Groeneveld (cello)

22 december 1991, Beurs van Berlage, Amsterdam

Concert voor cello en blaasorkest (1980) van componist Friedrich Gulda.

 

(bron: Wikipedia)

 

Larissa Groeneveld is een Nederlands celliste.

Groeneveld studeerde cello aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Dmitri Ferschtman. In 1990 studeerde ze af met de hoogste onderscheiding. Ze studeerde verder bij Natalia Gutman aan de Hochschule für Musik in Stuttgart in Duitsland en volgde masterclasses bij onder meer Mstislav Rostropovitsj en Yo Yo Ma.

Zij behaalde diverse onderscheidingen en prijzen op internationale concoursen. Onder andere won zij de Vriendenkrans van het Concertgebouw en werd zij in 1992 finaliste op het ARD Duo-Concours in München samen met de pianist Frank van de Laar. Ook de Philip Morris Finest Selection en de grote kunstprijs de Annie Bosboom Prijs 1997 kreeg haar pianotrio het Osiris Trio.In 1996 speelde zij in de serie Rising Stars, georganiseerd door het Concertgebouw Amsterdam, waardoor zij zich konden presenteren in de belangrijkste kamermuziekcentra van Europa en in de Carnegie Hall in New York.

Groeneveld debuteerde in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam in 1988 met het tripelconcert van Ludwig van Beethoven. Daarna speelde ze in diverse landen in Europa. Ze speelde als soliste met veel grote orkesten, o.a.het Nederlands Philharmonisch Orkest, de Stuttgarter Philharmoniker, de Berliner Symfoniker en het St. John’s Smith Square Orchestra. Ze vormt het Osiris Trio met pianiste Ellen Corver en violist Peter Brunt). Groenevelds repertoire is breed; van de werken voor cello van Johann Sebastian Bach tot stukken van hedendaagse componisten, waarvan sommigen speciaal voor haar schreven. Sinds 2001 is zij als hoofdvakdocente cello verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Larissa bespeelt een Domenico Busam cello uit Venetië,1765.

 

 

Vincent de Kort is een Nederlands dirigent.vincent-actie-amman

Opleiding

De Kort studeerde cello bij Dmitri Ferschtman aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij maakte deel uit van het European Community Youth Orchestra onder leiding van Claudio Abbado en het European Baroque Orchestra onder leiding van onder anderen William Christie, die hem uitnodigde om lid te worden van diens fameuze barokorkest Les Arts Florissants in Parijs. Met hen maakte hij vele internationale tournees, speelde jaarlijks op grote festivals als Aix-en-Provence en werkte mee aan talrijke cd-opnames.

Het was William Christie die hem aanmoedigde om te gaan dirigeren en die hem vroeg diens assistent te worden bij verschillende operaproducties. Tegelijkertijd studeerde de Kort orkestdirectie bij Ed Spanjaard aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en zette hij zijn studie voort bij Mariss Jansons in Oslo. Ervaring deed De Kort ook op bij het UvA-Orkest J. Pzn Sweelinck, dat hij leidde van 1989 tot 1997 en dat onder zijn leiding een grote groei in kwaliteit en omvang doormaakte. Daarnaast leidde hij in deze periode het Haags Symfonie Orkest HASO.

In 1995 maakte De Kort zijn debuut bij het Oslo Filharmoniske Orkester en in 1997 werd hij uitgenodigd door Professor Ilya Musin, de pedagoog die prominente dirigenten als Valery Gergiev en Semyon Bychkov opleidde, om bij hem te komen studeren aan het staatsconservatorium van Sint-Petersburg. In 1997 ook vroeg Bernard Haitink hem diens assistent te worden bij het European Union Youth Orchestra. Behalve met Bernard Haitink werkte hij tevens als assistent met Gennadi Rozjdestvenski. Zijn doorbraak kwam in 1997 toen hij op het laatste moment in moest vallen voor Gennady Rozhdestvensky bij het European Union Youth Orchestra (solist Radu Lupu) in het Amsterdamse Concertgebouw.

Orkesten

Onder de orkesten die De Kort dirigeerde zijn de Staatskapelle Dresden, Gewandhausorchester Leipzig, Oslo Philharmonic Orchestra, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest, en vele andere orkesten.

Opera

De Kort is is regelmatig te gast bij gerenommeerde operahuizen. In 2014 maakte hij, op uitnodiging van Valery Gergiev, zijn debuut bij het Mariinsky Theatre in St Petersburg (Cosi fan tutte), in 2015 volgde zijn debuut hij bij het Bolshoi Theater in Moskou met de voorstelling Dona nobis pacem ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de legendarische Vladimir Vasiliev. In 1998 was De Kort medeoprichter van het Opera Festival Alden Biesen in België. Hij was musicdirector van zowel dit zomerfestival als van het kamerorkest European Sinfonietta. Het succes van de festivalproducties Die Entführung aus dem Serail, Don Giovanni, Le Nozze di Figaro en Il barbiere di Siviglia leidde tot uitnodigingen van jaarlijks terugkerende geënsceneerde voorstellingen in Antwerpen, in de openlucht op de Grote Markt in Brussel en in de Robecoserie van het Amsterdamse Concertgebouw. 

 

Het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck werd opgericht in 1878 en is daarmee het oudste symfonieorkest van Amsterdam. Het bestaat uit ongeveer zeventig enthousiaste studenten van Amsterdamse universiteiten en hogescholen en repeteert iedere donderdagavond van half 8 tot half 11 in de Singelkerk in het centrum van Amsterdam.

Opgericht in 1878 mag het UvA-Orkest J. Pzn Sweelinck zich het oudste symfonieorkest van Amsterdam noemen. Het studentenorkest biedt studenten de mogelijkheid om op hoog niveau hun muzikale talent te ontwikkelen en op bijzondere locaties in binnen- en buitenland concerten te geven. De concerten vinden plaats op toplocaties zoals het Concertgebouw, Muziekgebouw aan ‘t IJ en de Beurs van Berlage.

Door de jaren heen bracht het orkest vele opvallende programma’s ten gehore. Het orkest streeft ernaar regelmatig vernieuwende projecten te realiseren. Zo componeerde Maurice Horsthuis een symfonisch stripverhaal voor het orkest gebaseerd op Der Kübelreiter (een kort verhaal van Franz Kafka), en werd er in het voorjaar van 2010 in samenwerking met Stichting Leukemie het benefietconcert Liefs georganiseerd waarbij €30.000,- werd opgehaald voor nieuw leukemie-onderzoek in het AMC. In juni 2013 viel het orkest op door een project rondom de Braziliaanse film Orfeu Negro, waarbij klassieke muziek en bossa nova werd gecombineerd in een spectaculair concert in het concertgebouw in Amsterdam. In het voorjaar 2015 was het Sweelinckorkest één van de internationale studentenorkesten die meespeelde in het European Student Orchestra Festival te Leuven.

Het orkest speelt met jonge talentvolle solisten zoals Nicolas van Poucke in 2013 en violiste Tosca Opdam in 2015, maar ook met gerenommeerde solisten, zoals violiste Emmy Verhey in 2012. Daarnaast speelt het orkest regelmatig op aanvraag, bijvoorbeeld als begeleiding van koren of kamermuziek in kleinere bezetting. Het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck heeft als kweekvijver gefungeerd voor diverse talentvolle dirigenten als Edo de Waart, Lucas Vis, Roland Kieft en Libia Hernandez. Sinds januari 2016 staat het orkest onder leiding van de Zwitserse dirigent Konradin Herzog. In deze uitvoering van december 1991 staat het orkest onder leiding van Vincent de Kort.

 

 

track 2: Niet geschikt voor uitzending !

Symfonie nr 4 bedaechtig; nicht eilen, recht gemaechlich - in gemaechlicher Bewegung - ruhevoll (poco adagio) - sehr behaglich
Gustav Mahler 1860-1911
Willemijn van Gent (sopraan), UvA orkest Jan Pieterszoon Sweelinck olv Vincent de Kort
Concert voor cello en blaasorkest (1980) ouverture - idylle - cadenza - memuett - finale a la marcia
Gulda, Friedrich 1930
Larissa Groeneveld (cello), UvA orkest Jan Pieterszoon Sweelinck olv Vincent de Kort

Track 2 is niet geschikt voor uitzending.