Verkenning van een rijke bron | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Verkenning van een rijke bron

31 augustus 2007, Pieterskerk, Utrecht

Thema: Oud
Genre: Barok
Componist: Christoph Graupner
Opnametechniek: Anton van Halderen

Christoph Graupner, tijdgenoot van Bach, is een componist voor kenners van de barok. Daar moest maar eens verandering in komen, vonden Les Idées Heureuses.

Christoph Graupner (1683-1760) werd geboren in het Ertsgebergte, niet al te ver van het gebied waar Bach woonde en werkte. Ze waren ongeveer even beroemd en kwamen elkaar ook meer dan eens tegen. Zo wilde Graupner ook solliciteren naar de functie van Thomascantor. Het is dat zijn broodheer hem dat verbood, anders was Bach misschien wel nooit in Leipzig gaan werken. Uiteindelijk kwam Graupner in Darmstadt terecht, wat verder naar het westen, waar hij zeer gewaardeerd werd. Zozeer zelfs dat zijn werk na zijn dood zorgvuldig in het archief bewaard werd. Graupners hele werk bleef bijna bewaard – iets waar andere componisten alleen maar van konden dromen.

Het overgrote deel van dat werk ligt nog op uitgave of op moderne wereldpremière te wachten. Voor dit soort doelen is de oudemuziekbeweging in het leven geroepen. Hier horen we de Canadezen van Les Idées Heureuses met een ouverture en een geestelijke cantate van deze meester.

Ouverture in E
Christoph Graupner
Hélène Plouffe en Olivier Brault (viool), Jacques-André Houle (altviool), Karen Kaderavek (cello), Nicolas Lessard (contrabas), Geneviève Soly (klavecimbel)
Wo willst du hin betrübte Seele
Christoph Graupner
Ingrid Schmithüsen (sopraan), Normand Richard (bas), Hélène Plouffe en Olivier Brault (viool), Jacques-André Houle (altviool), Karen Kaderavek (cello), Nicolas Lessard (contrabas), Geneviève Soly (orgel)