Search for:
spinner

Concertzender en Salto slaan handen ineen

di 3 nov 2009

De Concertzender gaat vanaf november 2009 verder als radiozender onder de vleugels van de Amsterdamse lokale publieke omroep Salto.

De afgelopen elf jaar maakte de Concertzender deel uit van de landelijke publieke omroep (NPO). Deze zomer berichtte de NPO dat de financiering aan het radiostation zou worden beëindigd.
Doorstart buiten NPO
De zoektocht naar een doorstart buiten de NPO kreeg veel steun van luisteraars en van het brede(muziek)netwerk waarbinnen de Concertzender functioneert. Hierdoor kon worden voorkomen dat de Concertzender zijn activiteiten moest stoppen.
De radio-uitzendingen van de Concertzender worden vanaf volgende maand voortgezet als zevende radiozender* van SALTO. De Concertzender is van origine een Amsterdamse zender en is ook als onderdeel van de landelijke publieke omroep dit stempel hoorbaar blijven dragen.
De binding met de hoofdstad wordt na de doorstart extra versterkt in de radioprogrammering door aandacht voor de culturele agenda, podiumnieuws, actualiteiten en uitbreiding van het aantal live-registraties. Buiten de programmering van de ‘eigen’ zender draagt de Concertzender ook constructief bij aan de algemene doelstellingen en programmering van SALTO. De lokale publieke omroep wil een spiegel van de Amsterdamse samenleving zijn, en een serieuze muziekzender zoals de Concertzender past daar goed bij.
Huisvesting voor de redactie en studio is gevonden in het muzyQ-gebouw: een gloednieuw ontmoetingscentrum voor alle muziekmakers met een uitgelezen keuze aan akoestisch hoogstaande repetitie- en opnameruimtes. De keuze voor deze locatie leidt ook tot samenwerking tussen de twee organisaties: er worden onder meer plannen uitgewerkt voor het realiseren van een live-podium voor jonge muziekmakers, live-uitzendingen en concertregistraties.
Ontvangst
De verhuizing van alle internetactiviteiten zijn inmiddels achter de rug. De verplaatsing is geheel geruisloos gegaan en uitgevoerd door onze partner Greenhost. Zij hosten vanaf heden het live-kanaal, alle themakanelen en de Uitzending Gemist-module.
De Concertzender verwacht vanaf 1 december doorgifte via digitale kabel te hebben. Daarnaast wordt gewerkt aan doorgifte in Amsterdam op de analoge kabel en op DVBT (digitenne).
De samenwerking tussen de Concertzender, Salto en muzyQ wordt op 6 november formeel ingeluid door de ondertekening van de overeenkomsten.
(*: in een eerdere versie van het persbericht stond ‘themazender’. Dit is onjuist. Het betreft een volwaardige radiozender)