Search for:
spinner

Concertzender-expertise bij start Georgische radiozender

wo 14 feb 2007

Radio Muza is een nieuw klassiek radiostation. Een kersvers team van radiomakers zal door een delegatie van de Concertzender worden begeleid naar het moment van eerste uitzendingen on air.


Op vrijdag 9 februari tekende Sandra Elisabeth Roelofs, de Nederlandse vrouw van de president van Georgië, het contract voor de bouw van de studio’s van Radio Muza, het nieuwe klassieke muziekstation in Georgië. Het is het startpunt van het verwerkelijken van haar initiatief om in Georgië een radiostation op te richten voor uitsluitend klassieke muziek.
Radio Muza is een compleet nieuw radiostation. Een kersvers team van radiomakers zal door een delegatie van de Concertzender worden begeleid naar het moment van eerste uitzendingen on air. De uitgangspunten van radio Muza en van de Concertzender hebben dusdanig veel overeenkomsten dat deze samenwerking eigenlijk geen verrassing is. Direct en hecht contact met het nationale muziekleven; een hoofdrol voor de muziek en een ondersteunende functie voor het gesproken woord; naast een programmering van klassieke muziek ook expliciete ruimte voor jazz. De begeleiding door de Concertzender vindt deels plaats in Tbilisi (Georgië) en deels – in de voorbereidende fase – vanuit Hilversum.
Radio Muza krijgt een publieke, culturele doelstelling. Het wil luisteraars in Georgië, via opnamen van concerten, meer betrekken bij het rijke Georgische muziekleven en ze verder in contact brengen met de actualiteit van de klassieke muziek wereldwijd. Radio Muza zal ook hoogtepunten uit het Georgische muziekleven onder de aandacht brengen van radiostations buiten Georgië.
Het oprichten van een klassiek muziekstation is slechts één van de sociale en culturele activiteiten die Sandra Elisabeth Roelofs in haar nieuwe vaderland op zich heeft genomen. Zo richtte zij de stichting SOKO op (voor sociale projecten) en de vereniging ‘Music Ltd’ om klassieke muziek te bevorderen. Radio Muza is daarvan het eerste project. Hans Quant, voormalig hoofd van de muziekafdeling van Radio Nederland Wereldomroep, nu actief als ‘muziek & media’ expert voor de vrijwilligersorganisatie PUM (Senior Dutch Experts) leverde de adviezen bij het opzetten van Radio Muza. Sandra Roelofs wordt directeur van Radio Muza.
Radio Muza wordt gefinancierd door de Cartu Foundation, een stichting die culturele initiatieven in Georgië ondersteunt, ingesteld door een Georgische bank- en ontwikkelingsfirma. Het bestuur van deze stichting, die de plannen voor het radiostation kreeg voorgelegd, eiste nadrukkelijk dat de Nederlandse inbreng zich ook zou uitstrekken tot de praktische uitwerking van de studio-inrichting en het management tijdens de aanloopfase.
Radio Muza beschikt sinds december 2006 over een uitzendlicentie. Voor het FM-netwerk is een contract gesloten met het Nederlandse bedrijf Broadcast Partners. Voor de studiotechniek tekent Broadcast Facilities Nederland (BFN), het verzelfstandigde technische bedrijf van Radio Nederland Wereldomroep (Hilversum).