spinner

Concertzender neemt op: Nightwalking

wo 8 aug 2007

Op 9 augustus maakt de Concertzender een registratie van het performancestuk Nightwalking van André Arends en Orkest de Volharding tijdens het Theaterfestival Boulevard in Den Bosch.
Stel je voor: je zit in een donkere kamer, zonder licht om je visuele zintuigen te prikkelen. Voeg daar een stilte aan toe die zó doods is dat de geluiden van je eigen lijf niet eens de gevoelige haartjes in je binnenoor doen trillen. Je hebt geen taal, geen innerlijke monoloog die je geest van het pad van de waanzin houdt. Ineens – vanuit een niet nader te benoemen plaats ergens in die duisternis en stilte – wordt je aangeraakt – kort of aanhoudend – om vervolgens weer te verdwijnen in het niets. Alleen de sporen van herinnering van die aanraking blijven achter, in je lichaam en je geest. In 2004 bezocht componist André Arends een instelling voor doofblinden, mensen met een auditieve, visuele en vaak ook verstandelijke beperking. Arends raakte getroffen door hun expressievormen, virtuoze bewegingen met het lichaam die vaak een bijzondere en voor ons complexe vorm hebben. Een manier van uitdrukken die puur is en van binnenuit komt. Die overweldigende ervaring was voor Arends het beginpunt van Nightwalking: om de schoonheid van de communicatie-zonder-woorden van mensen met een doofblindheid buiten de muren van de instelling te laten zien, stelde hij een artistiek team samen. Dat bestaat uit de Canadese fotografe Natalie Schönfeld, filmmakers Ellen Blom en Marcel Prins en choreograaf Jack Gallagher. Elk van hen belicht de puurheid van uitdrukkingsvormen vanuit zijn eigen discipline. Zelf schreef Arends de muziek voor Nightwalking, een voorstelling over de rijkheid van een geïsoleerde, duistere binnenwereld.
Idee en muziek: André Arends/uitvoerenden: Orkest De Volharding/choreografie – Jack Gallagher/dans: Kelly Hirina, Matthew Kelly Roman, Sanja Hasagic/fotografie: Natalie Schönfeld/film:Ellen Blom en Marcel Prins
Coproductie André Arends, Orkest de Volharding en Theaterfestival Boulevard
Voor meer informatie en kaartverkoop: www.festivalboulevard.nl
Zie ook: www.devolharding.nl