Search for:
spinner

Dance of the Wind

za 27 dec 2008

De beroemde bejaarde khayal-zangeres Karuna Devi uit New Delhi heeft niet lang meer te leven. Via de eeuwenoude traditie van orale overdracht brengt zij haar dochter Pallavi al vele jaren de finesses bij van de Noord-Indiase ragazang. Pallavi, een groot zangtalent, staat aan het begin van haar carrière en boekt al haar eerste successen. Als Karuna plotseling overlijdt wordt Pallavi bevangen en gekweld door het gevoel dat zij nog lang niet genoeg geleerd had van haar moeder en dat zij als fakkeldraagster van haar moeders zangtraditie zwaar tekort schiet. Pallavi heeft het gevoel dat zij nog niet beschikt over een eigen geluid, een stem van haarzelf. Dit eigen geluid kan zij wellicht toch nog ontwikkelen via de guru van haar moeder. Maar de achtergrond van haar moeders guru is altijd omhuld geweest met raadsels. Pallavi heeft hem nooit ontmoet, weet hem niet te wonen en haar moeder sprak ook nooit over hem. Zou deze hoogbejaarde zangmeester nog in leven zijn? De dood van haar moeder grijpt Pallavi zo erg aan, dat zij letterlijk haar stem verliest en haar optredens moet staken. Lange tijd kan zij spreken noch zingen. Het opgelopen trauma van haar moeders dood brengt ook Pallavi’s huwelijk in een crisis.
De gebeurtenissen nemen een wending wanneer zij op het spoor komt van haar moeders guru, via een jong zwerfmeisje dat les van hem heeft en hemels mooi kan zingen. Pallavi raakt in de ban van dit meisje, dat de continuiteit en de schoonheid van haar zangtraditie in een stralend nieuw licht plaatst. De ontmoetingen met het meisje en uiteindelijk ook met haar moeders guru geven Pallavi dan de kracht haar trauma te overwinnen. Pallavi hervindt het vertrouwen in zichzelf – haar stem doet het weer – en is weer in staat haar eigen geluid aan te boren. Zij kan haar carrière en de eeuwenoude zangtraditie weer oppakken en voortzetten.
De Hindi-film Dance of the Wind (Swara Mandal) werd geschreven en geregisseerd door de Indiase regisseur Rajan Khosa. De film werd in 1997 voornamelijk in Europa uitgebracht en won sindsdien diverse internationale prijzen. In India bleef de film tien jaar lang vrijwel onopgemerkt. Pas in februari 2008 draaide de film voor het eerst in de Indiase bioscopen. De prachtige soundtrack van de film -met onder meer sarangi(strijkluit)spel door Ustad Sultan Khan en met bansuri(bamboefluit)spel door Ronu Majumdar- is gecomponeerd door de beroemde Indiase ragazangeres Shubha Mudgal. De rol van Pallavi wordt gespeeld door de bekende Indiase actrice Kitu Gidwani en Pallavi’s zang wordt vertolkt door de zangeres Shweta Jhaveri.