Search for:
spinner

De Geschiedenis van de Jazz

di 27 mrt 2007

Op zondag 6 mei komt er bij de Concertzender een eind van een langlopend project: ‘De Geschiedenis van de Jazz’ door Michiel de Ruyter. Op 5 september 2000 startte de Concertzender, met toestemming en medewerking van de NOS en VPRO, de herhaling van deze serie.

Toen Michiel de Ruyter in 1979 de serie begon vertelde hij in de eerste uitzending dat de serie wel eens twee jaar kon gaan duren. Het werden er vijftien!
Omdat de Concertzender wekelijks steeds twee afleveringen uitzond liep de serie bij ons ‘maar’ zeven en een half jaar, maar nu komt er toch definitief een einde aan. Op zondag 6 mei worden de twee allerlaatste afleveringen, nrs. 696 en 697, uitgezonden en met die twee afleveringen is iets heel bijzonders aan de hand: ze zijn nooit eerder te horen geweest. Michiel de Ruyter had de muziekkeus al gemaakt (John Coltrane) en ook de bijbehorende scripts uitgeschreven, maar zijn inmiddels sterk verslechterde gezondheidstoestand maakte het hem onmogelijkheid ze nog in te spreken. En daarbij bleef het dus destijds….
De teksten van die twee laatste afleveringen zijn gelukkig bewaard gebleven bij het Nederlands Jazz Archief. We hebben Aad Bos, vriend en collega van Michiel de Ruyter en welbekend producer, programmamaker en presentator, bereid gevonden deze oorspronkelijke teksten in te spreken, zodat er in dit uur een nauwgezette reconstructie te horen zal zijn, natuurlijk met de bijbehorende muziek; een waardig afscheid van ‘De Geschiedenis van de Jazz’ én van Michiel de Ruyter! Mede dank zij de herhaling van complete serie bij de Concertzender hebben generaties jazzliefhebbers kennis kunnen nemen van zijn unieke document.
Onze (posthume) dank aan Michiel de Ruyter, en ook onze dank aan het Nederlands Jazz Archief, waar veel informatie over Michiel de Ruyter, inclusief de teksten van alle afleveringen, op de website www.jazzarchief.nl te vinden zijn. En tot slot dank aan de NOS en VPRO voor hun toestemming voor herhaling bij de Concertzender.
De uitzending: Zondag 6 Mei van 16 tot 17:15 uur, herhaling Dinsdag-nacht 8 Mei van 01-02:15 uur.