Search for:
spinner

De kracht van klassieke muziek op het brein

di 3 mei 2022
Thema: Algemeen

Ons brein, voor de wetenschap een enorme uitdaging, voor een ander slechts een grijze massa. Toch wordt er door verschillende onderzoekers al de nodige jaren flink onderzoek gedaan, naar wat voor uitwerking bepaalde zaken nu eigenlijk hebben op ons brein. Eén van die zaken is muziek. Vooral bij baby’s en jonge kinderen is bewezen dat het luisteren naar muziek een rustgevende uitwerking heeft op zowel lichaam als geest. Maar hoe zit dit met volwassen, wat kunnen we allemaal met muziek en wat is het effect van muziek op ons brein? Om je wat meer inzicht te geven, leggen we je stap voor stap uit hoe ons brein nu eigenlijk werkt.

Gevoel
‘Je bezorgd mij kippenvel’ is een vaak veel gebruikte uitspraak als het gaat over het ten gehore brengen van muziek. Vooral wanneer we het hebben over kwalitatief hoogwaardige gecomponeerde stukken zoals Beethoven, vivaldi en Bach. Muziek maakt iets los in onze hersenen een geluksstofje wel te verstaan. Dit zorgt ervoor dat we een gevoel van euforie ervaren, wat ook wel dopamine wordt genoemd. Dit stofje maken we niet alleen aan tijdens het luisteren naar muziek, maar ook wanneer we ons in de sportschool met onze sportbeha in het zweet werken. Naast dat het luisteren naar muziek een positieve uitwerking heeft op ons brein, heeft het bespelen van een instrument dit ook. Misschien zelfs nog wel sterker, dan wanneer we enkel naar een prachtige gecomponeerd stuk luisteren. Muziek wordt door velen gezien als een taal, iets wat we, enkel met de nodige oefening ons eigen kunnen maken.

Helende werking
Niet alleen zorgt muziek ervoor dat we ons fijn voelen, maar ook heeft muziek een helende werking op onze fysieke gesteldheid. Vooral mensen met een bepaalde mentale blokkade of uitdaging hebben baart bij het luisteren naar rustgevende en dus klassieke muziek. Ook zijn de nodige onderzoeken uitgevoerd naar het herstel na bijvoorbeeld een medische ingreep. Mensen die voor, tijdens en na de ingreep werden blootgesteld aan klassieke muziek, hadden doorgaans een beter en sneller herstel. Muziek verbind en heeft iets mooi en zorgt voor herkenning. Een goed voorbeeld is een zwangere vrouw. Ligt jij heerlijk ontspannen met je zwangerschapsbh in bed of op de bank. Zet dan regelmatig rustgevende muziek op. Je zult het niet geloven, maar je baby zal dit horen en tot zich nemen. Wanneer hij of zij geboren is en deze muziek hoort, zal dit zorgen voor herkenning, vertrouwen en dus rust.

Herkenning
Muziek is voor veel marketeers het perfecte instrument om een merk iets extra’s mee te geven. Een stuk herkenbaarheid is hierin essentieel. Let maar eens op, dat wanneer jij op de radio de eerste deuntjes hoort van een bepaalde reclame, jij direct weet waar het over gaat. Eén van de bekendste voorbeelden is natuurlijk de reclame van Nederlands bekendste soepen merk. Maar ook een bh reclame is vaak door het gebruik van bepaalde muziek of deuntjes ontzettend herkenbaar. Ons brein slaat ze namelijk op en koppelt ze tot in lengte van jaren aan het daaropvolgende bericht of moment.