spinner

De passies van Bach

za 30 jan 2021
Thema: Oud
Genre: Barok

In Geen dag zonder Bach besteden we vanaf 1 februari veel aandacht aan de Passionen van J.S. Bach. Dit als inleiding naar de Passietijd. Want 17 februari a.s. het Aswoensdag, het traditionele begin van deze periode, die loopt tot Stille Zaterdag of Paaszaterdag.

Vier passies
Bach heeft tenminste 4 passies gecomponeerd, waarvan alleen de Johannes Passion én de Matthäus Passion volledig bewaard zijn gebleven. Van de Markus Passion zijn alleen de teksten van Picander bewaard gebleven, en zijn hiermee diverse reconstructies, zoals die van Jörn Boysen, tot stand gekomen.
In Geen dag zonder Bach laten we gehele uitvoeringen horen, met de uitdaging van de tijdsbeperking van Ă©Ă©n uur per aflevering.

Johannes Passion
In de komende weken zal in Geen dag zonder Bach een aantal uitvoeringen van de Johannes Passion te horen zijn. In de week van 1 t/m 5 februari beginnen we met de uitvoering van de J.S. Bach-Stiftung St. Gallen olv Rudolf Lutz (dinsdag en woensdag) Ă©n de verrassende uitvoering van het Canadese Les Voix Baroque (donderdag en vrijdag).

In de aflevering van maandag 1 februari kunt u onder andere luisteren naar een inleiding over de Passionen.

Ga hier naar de speellijst van Geen dag zonder Bach (afl. 911) van maandag 1 februari om 13u.

Tevens is er regelmatig een podcast van Bach & Co, waarin we dieper ingaan op de muziek van Bach en de muziekstukken die we in Geen dag zonder Bach laten horen.
Bach & Co is te vinden op de meeste podcastplatformen.

 

Op afbeelding: The Crowning with Thorns (Michelangelo Merisi da Caravaggio, rond 1607)