Search for:
spinner

De Tuin van Arve Henriksen

wo 8 apr 2009

Adembenemende muziek tussen adem en stilte door Noorse trompettist. In de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 april. Zen, jazz, en oude muziek.
Cartography heet zijn laatste cd. Een klinkende kaart van een gebied waar je oren doorheen reizen. Met de trompet als uitgangspunt trekt Arve Henriksen lange lijnen voorzien van electronica, samples en geluiden. 
Henriksen kreeg van zijn collega Niels Peter Molvaer ooit een cassettebandje met daarop shakuhachi-muziek. Japanse muziek voor een eenvoudige fluit, in de traditie van Kinkoo is de shakuhachi een zen-instrument; Suizen, meditatie door het bespelen van de shakuhachi. Henriksen raakte diep onder de indruk en zijn trompetspel laat duidelijk de Japanse invloed horen. henriksen4.jpg
Gelukkig is het nergens kitsch, maar een spannend spel van ontdekken en de nadruk op de schoonheid van geluid, het blazen, de adem.
In de nacht een overzicht van Henriksen’s vier solo-cd’s, afgewisseld met muziek van de 16e-eeuwer Francesco da Milano. Luitmuziek, waar vrijheid en strenge constructie een verbond aangaan. Daarnaast langere fragmenten uit When Loud Weather Buffeted Naoshima – geluidskunst gemaakt door David Sylvian met oa Arve Henriksen.  
 Henriksen1.jpg 

De Nacht van Arve Henriksen: zaterdagnacht 11 april, 00.00 – 06.00 uur.