Search for:
spinner

Devdas

zo 30 sep 2007

(India 2002)
Devdas is een drama uit 2002 geregisseerd door Sanjay Leela Bhansali. De film is gebaseerd op het boek Devdas van Sarat Chandra Chattopadhye in 1917. Het verhaal speelt zich af in India rond die tijd. Het gaat over de baldadige jongen Devdas, die niets wilt weten van liefde, het leven en de verantwoordelijkheden die erbij horen. De enige die hem begrijpt is Parvati, zijn buurmeisje. Devdas komt uit een rijk gezin en zijn ouders kunnen zijn gedrag niet veranderen. Daarom sturen ze hem naar een kostschool in Londen en hopen ze dat hij terugkomt als een nette jongeman. Parvati oftewel Paro, laat een ‘diya’ branden in de naam van Devdas en wacht op het moment dat hij zal terugkeren uit London. Een diya is een kaarslichtje en het staat in deze film symbool voor het leven. Wanneer Devdas terugkeert uit London brengt hij licht in het leven van zijn jeugdliefde Paro. Deze relatie wordt goedgekeurd door de moeder van Paro, maar de familie van Devdas weigert Paro te erkennen als hun toekomstige schoondochter. Een helse ruzie breekt los en Devdas verlaat zijn ouderlijk huis. Paro wordt uitgehuwelijkt aan een rijke weduwnaar. Devdas wendt zich tot zijn beste vriend die hem introduceert in de wereld van alcohol en prostituees. Hier komt Chandramukhi in beeld, een populaire prostituee die de dronken mannen vermaakt met haar prachtige dansstijl. Het moment dat zij Devdas ziet, raakt ze halsoverkop verliefd. 
Helaas, Devdas is teveel met zijn gedachten bij Paro. Hij erkent de liefde van Chandramukhi niet en kort daarna raakt hij verslaafd aan de alcohol. Hij denkt dat de pijn en verdriet alleen kan worden onderdrukt door alcohol.
Naar zijn eigen eind toe realiseert hij zich dat hij een belofte heeft na te komen aan zijn jeugdliefde Paro. Hij had haar beloofd voor zijn dood nog langs te komen om afscheid te nemen. Onderweg naar haar toe verslechtert zijn situatie. Devdas wordt afgezet voor het gigantische villa waar Paro in verblijft. Hier blijft hij de hele nacht liggen. De volgende dag vormt er zich een menigte om de man heen en hij zegt de naam Paro. Paro wordt gewaarschuwd en wil zo snel mogelijk naar haar Devdas. De man aan wie Paro is uitgehuwelijkt staat dit niet toe en bedenkt alle mogelijke manieren om haar tegen te houden. Hij beveelt dat de hekken en de deuren van het paleis worden gesloten. Paro rent zo hard als ze kan. Devdas ziet zijn Paro rennend op hem afkomen. Zijn visie wordt steeds waziger en uiteindelijk ademt hij zijn laatste adem uit. De diya die Paro in het begin van de film had aangestoken dooft.