spinner

Documento in het museum

zo 14 mrt 2010

Het nieuwe (!) oude-muziekprogramma Documento van zondag 14 maart laat de originele, authentieke klanken horen van een aantal muziekinstrumenten van het Grassi museum in Leipzig. In dit grootste muziekinstrumentenmuseum van Duitsland beleeft de bezoeker een waar muzikaal avontuur.

(viool en violino piccolo, foto: J. Stekovics)
In het Grassi museum in Leipzig wordt in een aantal zalen een goede indruk gegeven van de westerse muziek en haar instrumenten, van de Renaissance via de Barok en klassieke periode tot aan de instrumenten van de 20ste eeuw. In elke zaal kunnen de bezoekers luisterfragmenten beluisteren via een surround-systeem. Hier worden de instrumenten gebruikt die in die betreffende zaal te zien zijn. Onder de zalen bevindt zich ook een ‘Bach-zaal’, met uitsluitend instrumenten die J. S. Bach ooit gebruikte voor zijn composities. Zo gebruikte Bach een violino piccolo (zie foto boven, rechts) voor zijn eerste Brandenburgse concert.
Ook kunt u originele gamba’s horen van Edlinger, een Zuid-Duitse bouwer van snaarinstrumenten.
In dit programma worden een aantal van die geluidsfragmenten afgespeeld, samen met veel achtergrondinformatie over de instrumenten. Waant u zich in de tijd van Bach!
viola-da-gamba Edlinger 1672 Leipzig.jpg
(viola da gamba van Edlinger, 1672, Leipziger museum. foto: J. Stekovics)

Documento: zondag 14 maart, 15.00 – 16.00 uur

Herhalingen: maandag 22 maart, 10.00 – 11.00 uur en zaterdag 3 april, 10.00 – 11.00 uur