spinner

Duitse passiemuziek in Concertzender Live

di 6 mrt 2018
Thema: Oud
Genre: Barok

In Concertzender Live van donderdag 8 maart twee concertopnamen van het Festival Oude Muziek 2017 met Duitse passiemuziek uit de Barok waarin de viola da gamba een grote rol speelt: Ricercar Consort speelt Telemann en De Nederlandse Bachvereniging speelt Buxtehude. 

Telemann: Du aber Daniel

Philippe Pierlot

De notoir productieve Telemann componeerde twintig jaarreeksen van cantates. Philippe Pierlot koos voor het concert met zijn Ricercar Consort enkele van Telemanns mooiste uit: het jeugdwerk “Trauer Actus”, de psalmcompositie “Ach Herr, strafe mich nicht” en de briljant geïnstrumenteerde begrafeniscantate “Du aber Daniel” waarin sopraan, hobo en gamba’s de hoofdrollen wegkapen.

Buxtehude: Membra Jesu Nostri

Jos van Veldhoven, dirigent van De Nederlandse Bachvereniging, koos voor zijn festivalconcert voor werk van de illustere orgelmeester van Johann Sebastian Bach: Dieterich Buxtehude.
Diens ‘Membra Jesu Nostri’ is een cyclus van zeven cantates die samen een indrukwekkende meditatiegang vormen langs het lichaam van Christus. In de zesde cantate, ‘Ad cor’, zet Buxtehude een gambaconsort in waardoor een nieuw klankbeeld ontstaat.
De klank van de gamba’s, die in de Duitse barok vaak met lijden en sterven wordt geassocieerd, onderstreept de nabijheid van de liefde voor de lijdende Christus.

 

Uitzendingen:

  • Donderdag 8 maart 2018, 20.00 – 22.00 uur
  • Vrijdag 17 maart 2018, 15.00 – 17.00 uur

 

Bekijk hier de speellijst in de gids.