spinner

Duke Ellington – My People

di 15 aug 2023
Thema: Jazz

za 19 aug 2023, 15:00 uur – Duke Ellington.
Exact 60 jaar geleden, op 19 augustus 1963, vond in Chicago de opening plaats van een bijzonder evenement. Op 1 januari 1863 was de slavernij in de Zuidelijke Staten afgeschaft, en dat werd nu, honderd jaar later, groots gevierd met de Century of Negro Progress Exposition. De festiviteiten duurden bijna twee weken. Duke Ellingtons bijdrage aan het eeuwfeest was een stage show, met muziek, zowel gezongen als gesproken teksten en diverse theatrale elementen. De show werd meerdere malen per dag opgevoerd. In 1965 verscheen de registratie op het album My People, geproduceerd door Bob Thiele.

De instrumentale bezettingen variëren in omvang – van enkele muzikanten tot big band. Groot is het aandeel van de vocalisten. Zíj zijn het die het alomvattende thema van de slavernijherdenking in woorden uitdrukken. En ook hier varieert de textuur: van solo tot gemengd koor – van zang tot gesproken woord. Veel Bijbels gefundeerde teksten: ‘O Lord…’ Het stuk My People (Soap Box) is een retorisch ijzersterke speech van Ellington waarin hij in krachtige bewoordingen de positieve bijdrage memoreert van de Afro-Amerikanen aan de Amerikaanse welvaart en cultuur: “The foundation of the United States rests on the sweat of my people…” Na elke frase klinkt instemmend commentaar van de zangers, als in een kerkdienst.

Er klinken stukken, gebaseerd op Ellingtons Black, Brown and Beige uit 1943. Ook is er een blok Blues-stukken. De opening van de show, Jungle Triangle, is een opzwepende intro met veel percussie. King Fit the Battle of Alabam is een eerbetoon aan Martin Luther King.
Variatie alom, maar Duke Ellingtons fingerprint klinkt overal in door.

Duke Ellington – een programma van Louis Tavecchio

foto: Martin Luther King (links) en Duke Ellington (rechts)