spinner

Eén debutant, één veteraan en twee frisbeewerpers.

di 27 jul 2021
Thema: Jazz

Vrij 30 juli 17:00 uur – Holland Jazz. Kersverse producties met een hoge, onderlinge variatiefactor.

Pianiste en zangeres Hanna Marieke bracht onlangs haar debuutalbum uit, Rhythms of Grace. Drummer Timo Menkveld en bassist Ruben Bekx completeren haar trio. Over haar muziek zegt ze: ‘Mijn muziek is het kwetsbare verhaal van mijn hart. Ik laat alles in mijn omgeving binnenkomen; van de mooiste momenten in de natuur tot de moeilijkste situaties in het leven. Ik ben altijd op zoek naar licht, hoop, genade en schoonheid. Ik vertaal die zoektocht in jazzmuziek en eerlijke verhalen.’ Alle composities zijn van eigen hand.

Van de debutant stappen we over naar de veteraan. De 85-jarige en immer actieve drummer John Engels (foto) klinkt hier in triobezetting met altist Benjamin Herman en bassist Joris Teepe. When Will The Blues Leave is de naam van het album. Het titelstuk is een lekkere, dwarse bluescompositie van Ornette Coleman. In The Peacocks (Jimmy Rowles) geven Engels en Teepe met hun ragfijne ondersteuning alle ruimte aan Hermans meditatieve solospel. In alle stukken klinkt een hecht trio, met soloruimte voor zowel bas als slagwerk.

De opening van dit programma lanceert ons in een geheel ander muzikaal universum. Altviolist Oene van Geel en saxofonist Tom van Dyck wierpen elkaar op afstand audiotracks toe. Van allerlei aard, en jazzoverschrijdend. Hun creativiteit in stijlen en compositie kent geen grenzen. Op hun album Frisbee is overigens veel meer te horen dan altviool en saxen.

Ga het meemaken!

Holland Jazz – een programma van Jan Verwey