spinner

Een kwartet kwintetten

ma 12 jul 2021
Thema: Jazz

vrij 16 juli 18:00 uur – Holland Jazz. Een fraaie waaier van Nederlandse vijftallen.

Na de spectaculaire eerste prijs op het NOS Meervaart Jazz Podium in 1985 gaat het hard met het Ben van den Dungen/Jarmo Hoogendijk Quintet. De hard bop formatie boekt al snel internationale en intercontinentale successen. Er volgen albums, met als kernbezetting: Ben (saxen), Jarmo (trompet), pianist Rob van Bavel, bassist Harry Emmery en Eric Ineke (foto) op drums.

Het titelstuk van het album Run For Your Wife (1991) opent met een lang uitgesmeerde intro, waarna de twee blazers het thema inzetten: een uniritmisch gespeelde, uiterst grillige melodie. It’s Itching heeft een bijzondere vormgeving. De opening door het pianotrio – zonder blazers – mondt uit in een climax. Het stuk lijkt daarna opnieuw te beginnen, en dat is niet de laatste draai die de luisteraar mee moet maken.

Ook drummer Pieter Bast was prijswinnaar op het NOS Meervaart Jazz Concours, in 1986. Met zijn E.S.P. Quintet (European Standard Project, als tegenhanger van de vaak dominante American Standards) streeft hij naar een groeiend repertoire aan muziek, gecomponeerd door Europese musici. De muziek op La Condition Humaine (2018) heeft een rijk palet aan kleuren, onder meer door de Fender Rhodes EFX.

Verder hoort u het Bart Lust Quintet – muziek van de cd Make Me An Offer uit 2012. De hard bop formatie The Eric Ineke Jazz Xpress rondt dit uur kwintetten af met het album Flames ‘n’ Fire (2006).

Holland Jazz – een programma van Jan Verwey